Ανακοίνωση της γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο Νεώριο

Νεώρειο ΣύροςΑνακοίνωση

Οι εξελίξεις στο Νεώριο αναδεικνύουν την αγωνία των εργαζόμενων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σε αυτό το δίκαιο αίτημα τους η γραμματεία του ΠΑΜΕ πάντα ήταν και θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους του Νεωρίου. Δυστυχώς, η απληρωσιά δεν είναι μόνο φαινόμενο του ναυπηγείου, είναι ένα ζήτημα που υπάρχει και σε άλλους εργασιακούς χώρους στο νησί, γενικά στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής και αγγίζει μεγάλη μερίδα εργαζόμενων  πανελλαδικά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα λοιπόν είναι συλλογικό και για αυτό και δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις. Στη βάση αυτή δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την λύση που προωθήθηκε, με την υπογραφή δήλωσης οικιοθελούς απόλυσης.

Δεν παρέχεται καμία γραπτή δέσμευση από τη πλευρά της εργοδοσίας για την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων, ούτε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή τους ενώ παράλληλα παραιτούνται κάθε δικαιώματος τους μετά την 30.4.2017. Θυμίζουμε ότι το πλάνο εξυγίανσης της επιχείρησης είναι σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα ουσιαστικά στον νέο επενδυτή να αναλάβει την επιχείρηση «καθαρή» από εργαζόμενους και υποχρεώσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους εργαζόμενους; Ότι στο σχέδιο ανακατάταξης προσωπικού, η νέα διοίκηση μπορεί να χρησιμοποιήσει όσους και όποιους εργαζόμενους θέλει, χωρίς να εξασφαλίζεται καμία από τις προηγούμενες θέσεις εργασίας και με ότι σύμβαση θέλει, είτε ατομική είτε την Εθνική συλλογική των 586€.

Επιπλέον, με την συμφωνία που ήρθε μέσω τρομοκρατικού διλήμματος στους εργαζόμενους και με την θηλιά στο λαιμό για να μην κλείσει οριστικά το ναυπηγείο συμφώνησαν, να γίνει «κούρεμα» στα δεδουλευμένα μετά τις 30.4.2017 με το επιχείρημα ότι το ναυπηγείο δεν είχε ρεύμα. Η άποψη μας είναι ότι έχουν ευθύνη όσοι από τις εκάστοτε διοικήσεις του σωματείου, καθησύχαζαν τους εργαζόμενους όλο το προηγούμενο διάστημα και διέρρεαν υποσχέσεις περί πληρωμής των δεδουλευμένων (όλα και στο χέρι) της νέας εργοδοσίας, ενώ  δεν αξιοποίησαν την βοήθεια και την αλληλεγγύη και άλλων σωματείων του νησιού και των  δυνάμεων του ΠΑΜΕ τοπικά κα στον κλάδο που είχαν διάθεση  να δώσουν, ώστε να αποκτήσει άλλη δυναμική ο αγώνας.

Το γεγονός ότι ο απερχόμενος εργοδότης ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις του, είναι και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την απαίτηση να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Γιατί στην τελική ας θυμηθούμε και πριν κοπεί το ρεύμα, το Νεώριο ήταν μια υγιής επιχείρηση που ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της; Ποίος φταίει που συσσωρεύτηκαν χρέη στη ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι ή ο εργοδότης; Και επειδή η απάντηση είναι σαφέστατη, η εξέλιξη αυτή μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Είναι μια απόφαση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για εκατοντάδες επιχειρήσεις με αντίστοιχα προβλήματα. Δημιουργεί ένα προδεδικασμένο υπέρ των εργοδοτών  να απαιτούν να μη καταβάλλουν δεδουλευμένα επειδή ο ίδιοι είναι ασυνεπείς σε υποχρεώσεις προς τρίτους. Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμογή και πλήρη αποδοχή από τους ίδιους τους εργαζόμενους του ανενεργού χρόνου εργασίας. Οδηγεί σε λογικές συνδιαχείρησης (όλοι έχουν ευθύνη αν η επιχείρηση δεν πάει καλά, ας βάλουμε πλάτη να βοηθήσουμε την επιχείρηση κλπ) που η εμπειρία έχει δείξει πάμπολλες φορές ότι οδήγησαν στον αφανισμό δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων. Πρόκειται μια απόφαση που βάζει πλάτη στην εφαρμογή όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που τόσο καιρό προωθούν χέρι – χέρι Κυβέρνηση, εργοδότες και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις μας, δεν βάζουμε απέναντι μας τον απλό εργαζόμενο και θα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πάλη για:

  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων.
  • Να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμιά βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας.
  • Με ευθύνη της εργοδοσίας και έλεγχο από τα συλλογικά όργανα των εργαζόμενων άμεσα να γίνει από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου εργασίας καταγραφή προβλημάτων για όλες τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου για άμεση συντήρηση τους για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με εξασφαλισμένους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Να λειτουργεί το ναυπηγείο σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους.
  • Να υπογραφούν ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων. Ειδικά στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής υπάρχει πλούσια πείρα από τους πρόσφατους αγώνες που αναπτύχθηκαν οι οποίοι τελικά οδήγησαν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο.

Σύρος

05/03/2018

Σ’ αυτούς τους προβληματισμούς που κατέθεσε το ΠΑΜΕ συνολικά για τους εργαζόμενους, για τα δικαιώματά τους, η Διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων στο Νεώριο, έδωσε απάντηση που θα την ζήλευαν και οι εργοδότες! Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του Αμερικάνου Πρέσβη Πάιατ για το Νεώριο: “είναι στρατηγικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα θέλαμε να δούμε να παραμένει σε επενδυτές προερχόμενους από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ”, όπως και έγινε με τα νέα αφεντικά.

Η απάντηση του σωματείου:

” Διαβάσαμε με πολύ προσοχή τις θέσεις του ΠΑΜΕ, για τις εξελίξεις του ΝΕΩΡΙΟΥ, όσο αφορά την μεταβίβαση του και τα προβλήματά των εργαζομένων.

Αντιληφθήκαμε ότι μετά τις τεράστιες επιτυχίες τους, που έλυσαν όλα τα προβλήματα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα ναυπηγεία Ελευσίνας και στα ναυπηγεία της ζώνης του Περάματος, αποφάσισαν να ασχοληθουν και με το δικό μας ναυπηγείο, για να λύσουν και τα δικά μας προβληματα.

Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και αναφωνουμε όλοι μαζί: «Ζήτω το ΣΟΒΙΕΤ»

Τα συμπεράσματα δικά σας!