Σημαντικά ζητήματα ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Πότσος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τάκης Πότσος

Τάκης ΠότσοςΣτο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Τάκης Πότσος, έθιξε τρία σοβαρά ζητήματα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε: α)στην ομηρία των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού,β) στη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και γ)στην απαλλαγή της Fraport από τα τέλη καθαριότητας.

Για το πρώτο ζήτημα τόνισε ότι είναι γνωστό  στη Δημοτική Αρχή το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τον Οκτώβριο που κατατάχθηκαν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ιαλυσού δεν έχουν πληρωθεί, είναι σε συνεχή ομηρία, παρά τις τυμπανοκρουσίες των βουλευτών, του Δ.Γάκη και άλλων ότι έχουν τακτοποιηθεί με τη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε. Ζήτησε να απαντηθεί από τη Δημοτική Αρχή, ο λόγος που τα εντάλματα πληρωμής δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην απάντησή του ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι έωλο το ζήτημα αυτό και περιμένουν την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι εργαζόμενοι παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από κανέναν τι συμβαίνει και συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται.Ο αγώνας τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά εξακολουθεί να είναι μονόδρομος.

Ο Τάκης Πότσος, αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εξέλιξη με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μέσω των οποίων θα παραχωρούνται οι περιοχές NATURA της Ρόδου σε επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση. Οι περιοχές αυτές για τη Ρόδο είναι ΑΚΡΑΜΥΤΗΣ-ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ-ΑΤΤΑΒΥΡΟΣ-ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ (ΚΑΡΑΒΟΛΑ-ΟΡΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ) συνολικής έκτασης 27.696,216 εκταρίων, όπως και οι περιοχές ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ-ΕΠΤΑ ΠΗΓΕΣ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ-ΡΕΜΑΤΑ έκτασης 11.414,258 εκταρίων. Καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται από το Δήμο και στην υπόλοιπη δημοτική περιουσία δεν διαφέρει από αυτήν της κυβέρνησης. Υλοποιείται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Ούτε βέβαια και οι υπόλοιπες παρατάξεις διαφωνούν με την δήθεν “αξιοποίηση” της δημόσιας περιουσίας μέσω επιχειρήσεων. Όλα τα κάνουν θυσία για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια έκανε γνωστή στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όπως φάνηκε αρκετοί δεν γνώριζαν, την αποστολή εγγράφου από το Υπουργείο Εσωτερικών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να ενημερώσουν τους Δήμους, στο οποίο συστήνεται στους Δήμους η συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις που επενδύουν μέσω ΤΑΙΠΕΔ από ανταποδοτικά τέλη. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών επικαλούμενο τις διατάξεις του ν. 4389/2016 με τον οποίο “κυρώθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης για την αναβάθμιση,συντήρηση,διαχείριση και λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας, Ιονίου και Αιγαίου” αναφέρει στο ΑΡ.ΠΡΩΤ.39950/21/12/2017 έγγραφό του ότι:”Σε εφαρμογή των εγγυοδοτικών δηλώσεων του Ελληνικού Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο άρθρο 5.2.1. (ιβ) κάθε Σύμβασης Παραχώρησης που κυρώνεται με τον παρόντα νόμο και κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου………….δεν επιβάλλονται στους παραχωρησιούχους οποιουδήποτε είδους τέλη ή φόροι, από οποιαδήποτε δημοτική ή άλλη τοπική αρχή, για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στα έργα που θα εκτελεστούν και στις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στα περιφερειακά αεροδρόμια των Συμβάσεων Παραχώρησης συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των υπηρεσιών φωτισμού, ασφάλειας, καθαρισμού, αποκομιδής απορριμμάτων και αποχέτευσης υπό την προϋπόθεση και στο βαθμό που οι υπηρεσίες αυτές πράγματι παρέχονται στους χρήστες των περιφερειακών αεροδρομίων από τους παραχωρησιούχους,σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις Συμβάσεις Παραχώρησης.”

Η “επιδότηση” βέβαια αυτή στους επενδυτές της Fraport πέφτει στις πλάτες των δημοτών που θα πληρώνουν  υπέρογκα τέλη για να καλύπτεται και η απαλλαγή της επιχείρησης, οι ιδιώτες στη καθαριότητα και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό είναι το τέλος των μνημονίων. Αυτά θα παρουσιάσουν σαν ανάπτυξη στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στις 29 και 30 Μάρτη κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος, και πάντα προκύπτει το ερώτημα:Ανάπτυξη για ποιόν;  

Στο τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Πότσος, προκάλεσε το Σώμα και τους δημοτικούς συμβούλους αν είναι στο συνέδριο χειροκροτητές αυτής της ανάπτυξης, ή αν θα βρίσκονται απέναντι, μαζί με τους εργαζόμενους που τσακίζεται η ζωή τους.