Παρέμβαση Σωματείων στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων ενάντια σε σύμβαση λαιμητόμο

παρέμβαση σωματείων

Ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων στα ξενοδοχεία Ρόδου Amilia Mare και Paradise Village για την παρέμβαση σωματείων στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το εκτελεστικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού σύμφωνα με ενημερωτικό κείμενο που απέστειλε στα μέλη της Διοίκησης την περασμένη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, προτείνει στους εργοδότες σύμβαση με την οποία καταργείται για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο το πενθήμερο και το ωράριο στα εποχιακά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας, που όπως φαίνεται βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα δουλεύουν αυτούς τους μήνες 7 ημέρες την εβδομάδα και όσες ώρες επιθυμεί ο εργοδότης αλλά θα αμοίβονται για πενθήμερο και οκτάωρο και στο τέλος της σαιζόν ο εργοδότης θα τους δίνει τα χρωστούμενα ρεπό.

Σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2018, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και  επιχειρησιακά Σωματεία Ξενοδοχείων της Αττικής έκαναν παρέμβαση στην Ομοσπονδία Επισιτισμού, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη πρόταση αλλά και το γεγονός ότι καμία εξουσιοδότηση δεν έχει η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας να υπογράψει τέτοια σύμβαση, καθώς στο συνέδριο που έγινε μόλις στις 31 Γενάρη μιλούσαν για ανανέωση της σύμβασης με 1% αύξηση.
Επιστολή διαμαρτυρίας επίσης στέλνουν προς την ομοσπονδία δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία από όλη τη χώρα.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:

Προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων

Με την από 16.2.2018 επιστολή σας προς τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας (Αριθ. Πρωτ.6136), ενημερώνετε για τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, που κατέληξαν στην ομόφωνη πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την επί της ουσίας κατάργηση κάθε έννοιας ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (8ωρο, 5θημερο) στους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπάλληλους, για όλη σχεδόν την υψηλή τουριστική περίοδο, καλοκαιρινή ή χειμερινή.

Η πρόταση αυτή είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική, αντίθετη στα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων, πρωτοφανή για συνδικαλιστική οργάνωση, για τους παρακάτω λόγους:

Ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος δουλειάς αποτελεί το τελευταίο σύνορο, την τελευταία κατάκτηση του εργατικού κινήματος, το σημείο αναφοράς των μισθών και των ημερομισθίων. Η όποια ελαστικοποίηση ή διευθέτησή του από τον εργοδότη, γνωρίζετε καλά ότι θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, πέρα από το γεγονός ότι θα επιφέρει εκατοντάδες μη επαναπροσλήψεις και απολύσεις.

Όσοι κληθούν να εργαστούν θα αναγκάζονται να υπογράφουν με την πρόσληψη την αποδοχή μιας τέτοιας διευθέτησης που προτείνετε, προκειμένου να μην βρεθούν στην ανεργία.

Παράλληλα, χτύπημα θα δεχτεί και το εισόδημα των εποχικών συναδέλφων, αφού η εργοδοσία δεν θα αποζημιώνει την υπέρβαση του ωραρίου και την εργασία σε ημέρα ανάπαυσης, αλλά θα την διευθετεί όπως αυτή θέλει. Είναι βέβαιο ότι το “αντίτιμο” σε χρόνο “ανάπαυσης” στο τέλος της σεζόν δεν αποτιμάται σε χρήμα και θα αμφισβητείται, όπως εξάλλου αμφισβητούνται τα ίδια τα δεδουλευμένα εδώ και χρόνια.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σοβαρό, είναι και το γεγονός ότι δεν έχετε καμιά εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε μια τέτοια βλαπτική για τα συμφέροντα των εργαζομένων συλλογική ρύθμιση και καταστροφική για τη ίδια τους τη ζωή. Στις 30 και 31 Γενάρη 2018 πραγματοποιήθηκε το 51ο Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου με σαφήνεια ως πλειοψηφία περιγράψατε την πρότασή σας για “ανανέωση” της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, με πρόταση μάλιστα για αύξηση στους βασικούς μισθούς, 1%+1% με διετή διάρκεια. Ανεξάρτητα με το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρόταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος στην δευτερολογία του, δεν θέσατε στο σώμα ποτέ την πρόταση που εντελώς αντικατασταστικά διαπραγματευτήκατε και ενημερώσατε για αυτήν εκ των υστέρων τα μέλη της διοίκησης.

Σας καλούμε:

  1. Να αποσύρετε άμεσα με γραπτή ανακοίνωσή σας την πρόταση στο σημείο που αφορά τον χρόνο εργασίας.
  2. Να συγκαλέσετε άμεσα την ολομέλεια της διοίκησης και να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την “ανυποχώρητη” όπως αναφέρετε στάση των ξενοδόχων, να πάρουν θέση οι παρατάξεις και να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.
  3. Να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα από όλες τις παρατάξεις που έχουν εκλεγμένα μέλη στην διοίκηση.

Κάθε άλλη εξέλιξη, που θα έχει μάλιστα την υπογραφή σας, θα είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική κι ως τέτοια έχουμε σκοπό να την αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, αλλά και νόμιμο μέσο.

Καλούμε, τέλος, όλα τα σωματεία να απορρίψουν την πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και να συντονίσουμε την δράση για υπογραφή ΣΣΕ με κάλυψη των απωλειών και επανάκτηση όσων δικαιωμάτων κατάργησαν οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις. Να εντείνουμε την προσπάθεια για οργάνωση του κλάδου σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Τα κλαδικά Σωματεία στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό:

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λάρισας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ιωαννίνων, Σωματείο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Εστιατορίων Λευκάδας, Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αχαΐας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κάστρου Αμαλιάδας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου, Ένωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Λασιθίου «Ο Τάλως», Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεως Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων Μαγειρίων στα Χανιά

Και τα επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία, επισιτισμό και Catering, METROPOLITAN Αθήνας, ROYAL OLYMPIC Αθήνας, ZAFOLIA Αθήνας, NOVOTEL Αθήνας, STANLEY Αθήνας, CROWNE PLAZA Αθήνας, Catering NEWREST Αθήνας, GRAND RESORT Λαγονήσι, MIRAMARE WONDERLAND Ρόδου, SHERATON Ρόδου, AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE Ρόδου, AQUIS Κέρκυρας, SUNSHINE Κέρκυρας, ATLANTICA MEDITERANEO Κέρκυρας.