Οι Ενώσεις Αποστράτων και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια

ενώσεις αποστράτων κίνηση για την εθνική άμυνα

εθνική άμυναΟι ηγεσίες των ενώσεων αποστράτων, των εποπτευόμενων απ’ το υπουργείο Αμυνας, Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), όχι απλά συμμετείχαν στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας, αλλά ήταν κι απ’ τους συνδιοργανωτές τους.

Συστρατεύθηκαν στον «αγώνα» για το όνομα της ΠΓΔΜ, με την Εκκλησία και τις μητροπόλεις της, τις εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, την Ενωση Κεντρώων αλλά και εθνικιστικές, ακροδεξιές, παραστρατιωτικές κινήσεις και κόμματα, με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, το μόρφωμα που θαυμάζει, υμνεί και τιμάει τον πλέον άθλιο εσμό της νεότερης ιστορίας μας, τους Γερμανούς ναζί κατακτητές της Ελλάδας το 1940, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων στάθηκαν δίπλα κι όχι απέναντι στους δύσοσμους επίγονους της ναζιστικής βίας.

Πρόσβαλαν βάναυσα τον αγώνα του λαού μας, που αντιτάχθηκε σθεναρά και πολέμησε μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ το ναζισμό. Υπερασπίστηκε τη Μακεδονία και τη Θράκη, όταν οι ναζί κατακτητές με την υπογραφή συμφωνίας (1941), ανέθεσαν στη φασιστική Βουλγαρία τη «διαφύλαξη της τάξεως και ησυχίας» στις περιοχές της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Το ΕΑΜ ήταν αυτό, που τον Ιούλη του 1944, διοργάνωσε παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με το σύνθημα «Εξω οι Βούλγαροι φασίστες». Ηταν της Αθήνας το συλλαλητήριο, με τους 30 νεκρούς, τους 300 τραυματίες, τους 500 συλληφθέντες.

Οταν ο λαός μας πολεμούσε, για την πατρίδα του, ενάντια στους ναζί και τους φασίστες κατακτητές, απέναντί του είχε και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Αυτούς που είναι οι πολιτικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής.

Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό κι ατιμωτικό για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, θλιβερές ηγεσίες Ενώσεων, να συγχρωτίζονται στους ίδιους χώρους μ’ αυτά τα ιστορικά αποβράσματα και συνάμα, να δηλώνουν ότι «εκπροσωπούν» τους απόστρατους.

Για τους απόστρατους είναι θέμα τιμής κι αξιοπρέπειας, να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε ηγεσίες που απαξιώνουν τους αγώνες για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.