Κατάπτυστη Σύμβαση προτείνει η Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού

ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού

ΠΑΜΕ Επισιτισμού ΤουρισμούΠΑΜΕ: Να δοθεί αποφασιστική απάντηση στα σχέδιά τους για απλήρωτη δουλειά μέχρι θανάτου

Δουλειά μέχρι τη λιποθυμία και μάλιστα με πάνω από 30% μείωση στους μισθούς, επιβάλει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους των τουριστικών περιοχών η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προτείνει στους εργοδότες.

Πιο συγκεκριμένα, παραχωρεί στους ξενοδόχους το δικαίωμα όλο το κρίσιμο διάστημα της τουριστικής περιόδου να απασχολούν τους εργαζόμενους ακόμα και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όσες ώρες θέλουν, και αντί να τους πληρώνουν επιπλέον μεροκάματα και υπερωρίες, να τους δίνουν ρεπό στο τέλος της σαιζόν.

Είναι γνωστό ότι στις τουριστικές περιοχές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα. Εξαναγκάζονται γιατί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα παραπάνω εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν τους μήνες του χειμώνα, αλλά και επειδή εκβιάζονται από τους εργοδότες και τα στελέχη τους, αφού όποιος ζητά ρεπό για να πάρει μια ανάσα, μπαίνει στο στόχαστρο.

Οι συνέπειες που έχει η κατάσταση αυτή στην υγεία των εποχικών εργαζομένων είναι ολέθριες και μη αναστρέψιμες. Ένα μεγάλο μέρος από όσες πενταροδεκάρες καταφέρουν να εξοικονομήσουν, πηγαίνουν στους φυσικοθεραπευτές και τους χειροπράκτες για γίνουν καλύτερα και να μπορέσουν να δουλέψουν και την επόμενη σαιζόν.

Η ηγεσία της ομοσπονδίας που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί εργαζόμενους βάζει πλάτη, όχι μόνο για να καταργηθεί και επίσημα η εβδομαδιαία ανάπαυση και το ωράριό, αλλά και ότι επιπλέον μεροκάματο εξασφάλιζαν να το χαρίζει στην εργοδοσία!

Σε αντάλλαγμα για αυτό το θεόσταλτο δώρο στους μεγαλοξενοδόχους των τουριστικών περιοχών, οι οποίοι είναι και η πλειοψηφία του κλάδου, η Ομοσπονδία ζητά 2% ονομαστική αύξηση στο βασικό μισθό. Μια αύξηση εικονική και ψεύτικη για να αξιοποιηθεί προπαγανδιστικά, να προβληθεί στις ειδήσεις και να συντηρηθεί ο μύθος ότι η τουριστική ανάπτυξη ωφελεί τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ως φύλο συκής, παρατίθεται και μια φράση κοροϊδία: «ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί και η άρνηση δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη». Γιατί όταν ο εργοδότης θα τον απολύσει, θα πρέπει να ψάξει να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια, ενώ και στον επόμενο εργοδότη θα συναντήσει την ίδια κατάσταση.

Αν αυτή η σύμβαση υπογραφεί και εφαρμοστεί, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς ακόμα και στις περιοχές που μπορεί να υπάρχουν τοπικές συμβάσεις, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές εξελίξεις, αυτές οι συμβάσεις πιθανότατα θα καταγγελθούν, για να εναρμονιστούν με το νέο καθεστώς. Επιπλέον θα προκύψουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι θα δυσκολεύονται ακόμα και να συμπληρώνουν τα ένσημα για το επίδομα ανεργίας.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ

«Κάτω τα ξερά σας από το πενθήμερο και το 8ωρο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ προσθέτοντας ότι πρέπει να χτυπήσει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στην επιδίωξή τους να μας πάνε για δουλειά μέχρι θανάτου και μάλιστα απλήρωτη, να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα χέρια μας!

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού ανακοίνωσε σήμερα 16 Φλεβάρη 2018, δυο εβδομάδες μετά το Συνέδριο στο οποίο μίλησε για “ανανέωση της υπάρχουσας ΣΣΕ”, ότι πρότεινε στους ξενοδόχους την απόλυτη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Για το διάστημα από Ιούλη μέχρι και Σεπτέμβρη για τα εποχικά ξενοδοχεία της χώρας στα οποία δουλεύει η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν θα υπάρχει ούτε ωράριο, ούτε ρεπό. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει ο ξενοδόχος. Κι όσο για πληρωμή, θα πάρουν -αν προλάβουν- ρεπό … όταν κλείσει το ξενοδοχείο.

Πρόκειται για την πιο αντιδραστική πράξη μιας πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία που είναι εδώ και χρόνια ο λαγός για όλα τα αντεργατικά σχέδια που εξυφαίνει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ. Ξηλώνει σε κάθε υπογραφή της ένα-ένα ό,τι κατακτήθηκε στα 40 προηγούμενα χρόνια. Θέλουν να μας πάνε χρόνια πίσω, όταν δουλεύαμε χωρίς ωράριο για ένα κομμάτι ψωμί!

Η πρόθεσή της να εμφανίσει στην ίδια συλλογική σύμβαση μια ενδεχόμενη αύξηση 2% είναι το πιο κάλπικο επιχείρημα, αφού η μείωση από την κατάργηση του 5ημερου και του 8ωρου θα ξεπεράσει το 30% και θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις! Οι δε ισχυρισμοί της ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί αν θέλει να μη δέχεται να δουλεύει παραπάνω, δεν περνά ούτε σε αφελείς.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο είχαμε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή εδώ και δυο μήνες. Για τις συκοφαντίες και βρισιές που εκτοξεύουν οι θρασύδειλοι προδότες της τάξης μας προκαταβολικά για να θολώσουν το τοπίο, τζάμπα ο κόπος.

Τους ξαναλέμε να μην παίζουν με τη ζωή των εργαζομένων, γιατί δεν θα βρουν χέρι να υπογράψει τα αίσχη τους. Δεν τους εξουσιοδότησε κανείς να υπογράψουν το σακάτεμα όλου του κλάδου. Στην ουσία δεν εκπροσωπούν κανέναν εργαζόμενο. Είναι μια προδοτική για τα συμφέροντά μας μειοψηφία. Οι εργαζόμενοι να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα και να πετάξουν από πάνω τους εργοδοτικά τσιράκια σαν αυτούς που υπογράφουν την ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής.

Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ να αναλογιστούν τις βαριές ευθύνες που έχουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Με ευθύνη τους να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Διοίκησης και να συζητηθεί η εγκληματική πρόταση που φέρει την υπογραφή του προέδρου και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας.

Τα σωματεία σε όλη τη χώρα να ενημερώσουν με επείγουσες διαδικασίες τους εργαζόμενους και να παρθούν αποφάσεις που να καταδικάζουν κάθε σκέψη να περάσει η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και της εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

Να απαιτήσουμε αυξήσεις με κριτήριο τις ανάγκες μας».

πηγή:902.gr