Η ΔΕΥΑΡ μείωσε 15% τους λογαριασμούς νερού ξενοδοχείων του ομίλου ΜΗΤΣΗ στη Ρόδο

ΔΕΥΑΡ

ΔΕΥΑΡΗ ΔΕΥΑΡ μείωσε υπόλοιπα λογαριασμών νερού σε ξενοδοχεία του ομίλου ΜΗΤΣΗ στη Ρόδο, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μειοψηφούντος του εκπροσώπου των εργαζομένων Λευτέρη Καρανικόλα.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε τον Αύγουστο του 2017 και βρίσκεται αναρτημένη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ:Ω6ΖΣΟΛ3Δ-ΨΧΦ και ημερομηνία, 9 Ιανουαρίου 2018.

Το έγγραφο της Νομικής Συμβούλου έχει ένα ενδιαφέρον όσον αφορά και τη χρήση του νόμου: «……δίνεται η δυνατότητα στο Δ.Σ., δεδομένης της παρατεταμένης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, να λαμβάνει αποφάσεις σχετικές με το διακανονισμό οφειλών των καταναλωτών προς τις Δ.Ε.Υ.Α., με σκοπό την αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και τη διευκόλυνση ευπαθών ιδίως κοινωνικών ομάδων, να ανταποκριθούν στις σχετικές οφειλές τους….». ….». Έχοντας, υπόψη τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην Επιχείρηση θα καταβληθεί μεγάλο ποσό σε μετρητά, το οποίο αφενός μεν αυξάνει την εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΡ, αφετέρου με την ταμειακή ρευστότητα διευκολύνεται η ανταπόκριση της Επιχείρησης στις υποχρεώσεις της, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά συγκυρία, το όφελος που προκύπτει για την ΔΕΥΑΡ είναι μεγάλο και κατά συνέπεια η λήψη της σχετικής απόφασης σύννομη.»

Τα λαϊκά νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη σε λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ και της ΔΕΗ. Ο Δήμος λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εφαρμόζει συμπληρωματικά, τοπικά, την αντιλαϊκή πολιτική κάθε κυβέρνησης που ρίχνει στη πλάτη των δημοτών ασήκωτα βάρη. Στη λογική της αντοποδοτικότητας, της παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού είναι και η αρ. 135275/2017 Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που θα επιβάλει νέα χαράτσια στους λογαριασμούς του νερού, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ. Η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει με την Απόφαση αυτή στις πλάτες των αγροτών, αλλά και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών και τον λογαριασμό των έργων για το νερό, που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον, καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων.

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, έχει ήδη συστήσει επιτροπή για την νέα τιμολογιακή πολιτική στη βάση της εφαρμογής της Απόφασης αυτής, που θα τινάξει στα ύψη τα τιμολόγια του νερού σε σπίτια , αλλά και σε αγροτικές περιοχές.

Η μείωση των τιμολογίων του νερού για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες είναι ζήτημα διεκδίκησης και αγώνα για να κατακτηθεί.