Η ΔΗΠΑΚ Μηχανικών για το νερό στη Ρόδο

νερό ΔΗΠΑΚΣε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Μηχανικών για την έλλειψη νερού στη Ρόδο αναφέρει:

«Η έλλειψη νερού στο νησί της Ρόδου έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Συνεχείς διακοπές στην πόλη και στους περισσότερους οικισμούς, έλλειψη πίεσης και παροχής στις περιοχές με μεγαλύτερο ύψος, οικισμοί που έχουν να τροφοδοτηθούν πάνω από δεκαπέντε μέρες, είναι μόνο μερικά από τα συμβαίνοντα την τελευταία περίοδο. Το πρόβλημα έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και χρόνια και είναι γνωστό στους αρμόδιους. Οι υφαλμυρώσεις των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΡ, η απότομη πτώση της παροχής άλλων, η διάνοιξη συνεχώς νέων γεωτρήσεων όχι μόνο από τη ΔΕΥΑΡ, αλλά και από αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, με υπεράντληση των αποθεμάτων ήταν η μόνιμη πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνώντων.

Είναι τραγικό πράγματι να βρίσκονται 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στο ακριβοπληρωμένο (πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ) φράγμα του Γαδουρά και η πόλη της Ρόδου να μην έχει νερό.

Είναι τραγικό να υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη Β΄ φάση του έργου του φράγματος που αφορά στην παροχή νερού μέχρι Λαχανιά στην ανατολική πλευρά και μέχρι Καλαβάρδα στη δυτική πλευρά της Ρόδου και να λέγεται ότι δεν υπάρχουν 80 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση του έργου όταν μόνο οι χρηματοδοτήσεις για μία ξενοδοχειακή μονάδα που ανακαινίζεται ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ.

Είναι τραγικό όλες οι άλλες παρατάξεις πλην της “Πανεπιστημονικής” στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να αποδέχονται τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων χωρίς υποδομές, ακόμα και τη δημιουργία γκολφ με τεράστιες ανάγκες σε νερό (ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί για τη συντήρησή του νερό που αντιστοιχεί σε κατανάλωση πόλης 25.000 κατοίκων). Όλα λοιπόν για την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νερό έχει μπει από καιρό στο “χρηματιστήριο”. Είναι ένα ακριβοπληρωμένο για το λαό εμπόρευμα, το οποίο έχουν βάλει στο μάτι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ’ αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τις οποίες υιοθέτησαν πλήρως όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αλλά και τα παπαγαλάκια τους στους διάφορους φορείς, με δικαιολογία τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού και στην περιοχή μας είναι γεγονός.

Η περιφέρεια αποφάσισε να δώσει την καθημερινή διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά σε ιδιωτική εταιρεία. Οι συμμετέχουσες εταιρείες στο διεθνή διαγωνισμό τσακώνονται για το χρυσωρυχείο του φράγματος. Ποιος την πληρώνει; Το συνηθισμένο θύμα: Ο λαός.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του νερού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά και των μηχανικών, των επιστημόνων, θέλει φθηνό, ποιοτικά καλό νερό και σε ποσότητα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή οι υδάτινοι πόροι δεν μπορεί να ελέγχονται και να πουλιούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι αναγκαίος ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης. Ένας ενιαίος κρατικός φορέας σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Καλούμε τους μηχανικούς να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μικρούς αγρότες για:

  • Να υδροδοτηθούν άμεσα όλοι οι οικισμοί του νησιού, με φθηνό, ποιοτικά καλό και σε επαρκή ποσότητα νερό για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, να μην περάσει στον έλεγχο ιδιωτικών επιχειρήσεων η διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά.
  • Να χρηματοδοτηθεί άμεσα με τα αναγκαία κονδύλια η εφαρμογή της Β’ φάσης της μελέτης του φράγματος για την παροχή νερού στο νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.
  • Για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *