Πρόγραμμα κομποστοποίησης απορριμμάτων στο Δήμο Ρόδου

Δήμος κομποστοποίηση

Δήμος κομποστοποίησηΟ Δήμος Ρόδου βάζει σε εφαρμογή το πρόγραμμα κομποστοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η φιλοσοφία του δήμου δεν αλλάζει όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Για να έχει οφέλη στο περιβάλλον και στο εισόδημα των κατοίκων του νησιού , η ανακύκλωση και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να είναι υποταγμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάτι που ο Δήμος το έπραξε με δάκρυα χαράς! Εμείς αμετανόητα επιμένουμε ότι, φιλολαϊκό, ή φιλοπεριβαλλοντικό αποτέλεσμα από αντιλαϊκή πολιτική δεν προκύπτει. Είναι θέμα τελικά ποιος κάνει κουμάντο, ποιος έχει την εξουσία για να χαράζει πολιτική προς όφελός του!

Στο δελτίο τύπου ο Δήμος Ρόδου αναφέρει:

Θέμα: Ο Δήμος Ρόδου αλλάζει τη φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων.  Εφαρμόζει το πρόγραμμα  κομποστοποίησης,  με την ανάπτυξη 111 κάδων.    

Από τις σχολικές μονάδες και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρόδου, ξεκινά πιλοτικά    το πρόγραμμα  κομποστοποίησης, που ενέκρινε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Λίτσα Κρεμαστινού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και τη δημιουργία λιπάσματος από τα υπολείμματα των τροφών ( αποσυντεθειμένη ύλη).

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα που επιχειρεί η δημοτική Αρχή  στον τομέα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ανάπτυξη εκατόν έναν (101) κομποστοποιητών σε όλα ανεξαρτήτως τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού και  τους  παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρόδου και επιπλέον δέκα (10) που θα τοποθετηθούν στα ισάριθμα δημοτικά γήπεδα του νησιού με φυσικό χλοοτάπητα. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η ανάπτυξη οικιακών κάδων, στις γειτονιές της πόλης και των δημοτικών Ενοτήτων, σε πάρκα, πλατείες, και σε σημεία, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών, όπως αυτά καταγράφονται από την υπηρεσία.

Στόχος του προγράμματος είναι η  χρήση της μερικώς αποσυντεθειμένης ύλης, που προέρχεται από φυτικά υπολείμματα του κήπου, της κουζίνας κτλ, τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε ένα πλούσιο, καθαρό και φυσικό  φυτόχωμα, που χρησιμεύει για λίπασμα και στη βελτίωση του εδάφους. Επιπρόσθετα ο Δήμος Ρόδου, «προχώρησε»  στην προμήθεια μηχανήματος θρυμματιστή κλαδιών   (κλαδοφάγου), με σκοπό τη μείωση του όγκου τους, την μετατροπή τους σε ροκανίδια, την εύκολη διαχείρισή τους και την μετατροπή τους, μέσω των κομποστοποιητών σε λίπασμα, το οποίο ο Δήμος Ρόδου, θα χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ανάγκες του, σε πάρκα, παρτέρια, δημοτικά γήπεδα.

Για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια και να γίνει κατανοητή από τους πολίτες η συγκεκριμένη μέθοδος ανακύκλωσης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε η κομποστοποίηση να ενισχύσει την  οικολογική συμπεριφορά των πολιτών της Ρόδου.

    Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών στα σχολεία, θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια με αναλυτική παρουσίαση της μεθόδου και βιωματικές δράσεις, ώστε να γίνει αντιληπτή η προσωπική ευθύνη και η δύναμη που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά, στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής του κοινωνικού συνόλου.”

Υλικά που επιτρέπεται να κομποστοποιηθούν

Υλικά που ΔΕΝ επιτρέπεται να κομποστοποιηθούν

Μαγειρεμένα φαγητά

Λίπη-έλαια

Γόπες τσιγάρων

Τροφές και περιττώματα σκύλων

Γυαλί- πλαστικό-μέταλλο

Περιοδικά

Σημεία εγκατάστασης κομποστοποιητών

  • Στις Λαϊκές αγορές της πόλεως: Ανάληψης, Αγίου Δημητρίου και οδού Βύρωνος.

 

  • Σε αθλητικούς χώρους με φυσικό χλοοτάπητα όπως: Αθλητικό κέντρο Καλλιπάτειρα, Γήπεδο Αγίου Σουλά, Αρχαγγέλου, Αρχίπολης, Διαγόρα, Ιαλυσού, Καλυθιών, Λάρδου, Μαριτσών καθώς και Παραδεισίου.

 

  • Σε πάρκα και παρτέρια: Ενυδρείο, Μανδράκι, Νομαρχία, Πρόνοια, Σταθμό ταξί, Καλλιπάτειρα, Βύρωνος, Μαρμαρογλυφείο, Κυρά της Ρω, Κυκλοφοριακής Αγωγής, Αγίων Αποστόλων, Ανάληψης, Άννης Μαρίας, Αραπάκι, Ροδίνι και Ροδιακής Έπαυλης.

 

  • Σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία αλλά και σε όλους τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του νησιού.