«ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Τσίπρα – Κούλη μαγαζί»

παρέμβαση στην ΑΔΕΔΥ

παρέμβαση στην ΑΔΕΔΥΜε το σύνθημα  «ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Τσίπρα – Κούλη μαγαζί», εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων του Δημοσίου, μπήκαν στο χώρο όπου συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας τη στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης,  Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων με τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, ξεμπρόστιασαν τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, που έβαλε πλάτη σ΄ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, καταργεί τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.

Παίρνοντας το λόγο, συνδικαλιστές από τους ΟΤΑ, τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Γεωργίας, κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωσταντάς, τόνισε: «Κάνουμε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη στάση που κράτησε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε και δεν κήρυξε απεργία. Εξι νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν συνδικαλιστική κάλυψη και αρνηθήκατε να τη δώσετε. Ξέρατε ότι το πολυνομοσχέδιο καταργεί τα ΒΑΕ και δεν κηρύξατε απεργία. Είστε το λιγότερο απαράδεκτοι».

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Αμπαζής, είπε: «Ηρθα εδώ από τη Χίο με δικά μου έξοδα, γιατί το Σωματείο δεν έχει μία. Ηρθα γιατί αισθάνομαι ιερή υποχρέωση στο όνομα των συναδέλφων και σωματείων του νησιού να καταγγείλω αυτή την ανιστόρητη πράξη σας. Για την απεργία πέσανε κορμιά, χύθηκε αίμα και δεν μπορούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν την πάπια». Συνέχισε λέγοντας πως «παρά το γεγονός ότι δεν κηρύξατε απεργία, όπως οφείλατε να κάνετε, στο νησί 185 συνάδελφοι απέργησαν και κατέβηκαν στο συλλαλητήριο», αποσπώντας τα χειροκροτήματα όσων πήραν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Θοδώρα Καραγιαννίδου, επεσήμανε: «Γιατί δεν κηρύξατε απεργία; Τι ανταλλάγματα πήρατε; Δεν είναι δυνατόν να βάζει πλάτη το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν πήρατε θέση, δεν κηρύξατε καν απεργία. Αλλά και οργανώσατε την απεργοσπασία. Τέτοια κατάντια!».

Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νέας Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης, Γιώργος Κατιμερτζόγλου, και η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αργυρούπολης – Ελληνικού, Χριστίνα Αγγελονίδη. Ο Γ. Κατιμερτζόγλου είπε χαρακτηριστικά: «Παίξατε το παιχνίδι της απεργοσπασίας αλλά δεν σας πέρασε, 60 σωματεία από το χώρο της Εκπαίδευσης πήραν απόφαση για απεργία».

Ο Βασίλης Πετρόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ στην ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, τους είπε: «Καταργούν την απεργία, τα ΒΑΕ, τη μονιμότητα και πιστεύετε ότι όλα αυτά έπρεπε να περάσουν με τρίωρη στάση εργασίας; Ακόμα και αν δεν το κάνατε για ανταλλάγματα, το κάνατε από άποψη; Αυτή είναι άποψη παραίτησης και πρέπει να παραιτηθείτε».

Η καταγγελία θα φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από άλλους εκπροσώπους συνδικάτων, ενώ η παράσταση διαμαρτυρίας έληξε με τους εκπροσώπους σωματείων και Ομοσπονδιών να φωνάζουν ξανά συνθήματα όπως «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» και να τονίζουν ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική θα πρέπει να καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.