Σοβαρές οι επιπτώσεις από τη χρήση αμμοβολής στην Ερμούπολη Σύρου (ΦΩΤΟ)

Ερώτηση για τις σοβαρές οι επιπτώσεις από τη χρήση αμμοβολής στην Ερμούπολη της Σύρου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

«Από τα τέλη Γενάρη έχει δημιουργηθεί για άλλη μια φορά μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη της Ερμούπολης από το σύννεφο αμμοβολής, που παράγεται από τις εργασίες του Ναυπηγείου του Νεωρίου (το οποίο διαχειρίζεται η ΟΝΕΧ), η οποία συνοδεύεται και από ηχητική όχληση.

Πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία, η οποία βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, που αντικειμενικά επιβαρύνει τη γύρω περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες όμως, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, η κατάσταση έχει κυριολεκτικά βγει εκτός ελέγχου. Ένα σύννεφο αμμοβολής πνίγει την περιοχή γύρω από το ναυπηγείο. Σημειώνεται ότι το ναυπηγείο κάνει αμμοβολές εκτός δεξαμενών σε ανοικτό χώρο, παρόλο που δεν επιτρέπεται και χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τον περιορισμό της διασποράς των αιωρούμενων σωματιδίων. Κάνει, επίσης, υδροβολές που δεν προβλέπονται από τη μέχρι πρότινος εγκεκριμένη ΑΕΠΟ.

Όλα αυτά καταλήγουν στον οργανισμό των κατοίκων (δέρμα, αναπνοή) αλλά και στα ρούχα, στα σπίτια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, επιβαρύνουν τις καλλιέργειες και κάθε ζωντανό οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός μετρητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει τοποθετήσει η Περιφέρεια βρίσκεται σε ένα μόνο σημείο, το οποίο δεν βρίσκεται στη συνήθη “τροχιά” του νέφους αμμοβολής. Γι αυτό οι ενδείξεις του είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια, κάτι που φυσικά έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι και αποτυπώνεται άλλωστε στις εικόνες.

Κατόπιν των παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Όλες οι λειτουργίες του ναυπηγείου να είναι απόλυτα και αυστηρά προσαρμοσμένες και να μην έχουν καμιά αρνητική επίπτωση στο αστικό και φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται, εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις προστασίας, ειδικά από τις υδροβολές και αμμοβολές, των εργαζόμενων στο Νεώριο και των κατοίκων, των οποίων επιβαρύνεται πρωτίστως η υγεία αλλά και η αισθητική. Ακόμα απαιτείται η προστασία κάθε ζωντανού οργανισμού, των καλλιεργειών, του περιβάλλοντος κλπ. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν εξασφαλίζονται απλά με μια τυπική έγκριση, ακόμη και των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, για να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση που προκαλείται από τις εργασίες του ναυπηγείου.

– Να εξασφαλιστεί ο σταθερός και αυστηρός έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, εκτός των άλλων αναγκαίων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η ενημέρωση του λαού για την κατάσταση της ρύπανσης».