Για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του 2ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου Ρόδου (ΦΩΤΟ).

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών όπου καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του νεοσύστατου 2ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου Ρόδου στην Κρεμαστή, που ταλαιπωρούν καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Στο πλαίσιο των περιοδειών μας σε σχολεία της πόλης και της υπαίθρου επισκεφτήκαμε χθες το 2ο Ειδικό Ρόδου που συστεγάζεται με το 1ο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής.

Από την ενημέρωση των συναδέλφων και την συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα όπως:

Η έλλειψη μεταφορικού μέσου αφού σε διαγωνισμό που διενήργησε η περιφέρεια δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Προτάθηκε από την περιφέρεια επίδομα 35 λ/χλμ. στους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Λύση που στην ουσία είναι ανέφικτή αφού πολλοί γονείς εργαζόμενοι δεν μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους καθημερινά για να μεταφέρουν τα παιδιά τους.

Εικόνα που περιέχει εξωτερικός χώρος/ύπαιθρος, δέντρο, ουρανός, έδαφος

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Εικ. 1 Χαμηλό τοιχίο

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στα διαλείμματα όπου στο χώρο που χρησιμοποιούν οι μαθητές υπάρχει χαμηλό τοιχίο (εικ.1) που μπορούν να το υπερπηδήσουν και να βγουν στο δρόμο, επίσης έχουν πρόσβαση σε αποθήκη (εικ.2) όπου εκεί μεταξύ άλλων υπάρχουν και ηλεκτρικά καλώδια που είναι επικίνδυνα για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος.

Εικ.2 Αποθήκη με εκτεθειμένα καλώδια

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό , αφού δεν υπάρχει εργοθεραπευτής, και ο λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής και γυμναστής δεν επαρκούν γιατί μοιράζονται και με άλλο σχολείο. Ο μοναδικός συνάδελφος ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχει ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τηλεφωνική γραμμή, άρα δεν μπορούν να επικοινωνούν σαν σχολική μονάδα με φορείς της εκπαίδευσης, με τους γονείς αν παραστεί ανάγκη. Σοβαρές ελλείψεις έχει το σχολείο και σε παιδαγωγικό υλικό.

Εικ.3 Γραφείο δασκάλων

Το γραφείο των δασκάλων (εικ.3 ) καθώς και μία αίθουσα διδασκαλίας (εικ.4) παρουσιάζουν την εικόνα εργοτάξιου.

Εικ.4 Αίθουσα διδασκαλίας

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Στο νησί που όλοι μιλούν για το «τουριστικό θαύμα» που ο αριθμός των τουριστών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, που οι μεγαλοξενοδόχοι αυγατίζουν τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, μεταξύ αυτών και γονείς του συγκεκριμένου σχολείου, σκέφτονται πως θα βγάλουν τον δύσκολο χειμώνα, που αρμόδιοι διατυμπανίζουν ότι ακόμη ένα σχολείο «ξεκινά να λειτουργεί», δεν μπορούμε να ανεχόμαστε οι ανάγκες των μαθητών μας και των συναδέλφων μας να μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους- οφέλους».

Απαιτούμε:

  • Με ευθύνη της περιφέρειας να εξασφαλιστεί άμεσα μέσο μεταφοράς για την απρόσκοπτη παρουσία των μαθητών στο σχολείο.
  • Με ευθύνη της διεύθυνσης εκπαίδευσης την στελέχωση του ειδικού σχολείου με το κατάλληλο Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό , ώστε οι μαθητές να έχουν την κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση.
  • Άμεσος εξοπλισμός με παιδαγωγικό υλικό και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Άμεση επιδιόρθωση του γραφείου των εκπαιδευτικών και της αίθουσας διδασκαλίας.
  • Κατάλληλες παρεμβάσεις στην αυλή ώστε να υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ρόδος 12/10/2023