Κηδεύτηκε σήμερα η Λελέκα Ταργάκη – Καλλιγά που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 30 Δεκέμβρη. Στην κηδεία παραβρέθηκε ανάμεσα στους φίλους και τα μέλη του κόμματος πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής.
Η σ. Λελέκα γεννήθηκε το 1921 στη Χάλκη.
Σε ηλικία 7 χρονών ολόκληρη η οικογένεια μεταφέρεται στον Πειραιά για να σπουδάσει ο μεγαλύτερος αδελφός, Γιάννης.
Στην κατοχή αν και ανοργάνωτη, την εμπιστεύονται φίλοι ΕΑΜίτες και κρύβει όπλα στο σπίτι της.
Το Μάρτιο του 1944 οργανώνεται στο ΕΑΜ. Το Δεκέμβρη του 1944 συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι έκρυβε όπλα και αφού είχαν ήδη συλληφθεί άλλοι φίλοι και συναγωνιστές της. Αφήνεται ελεύθερη καθώς δε βρέθηκε τίποτα, παρόλο που συνέχιζε να κρύβει όπλα στο σπίτι της.
Το 1946 συλλαμβάνεται στη Χάλκη όπου είχε καταφύγει λόγω της ωμής τρομοκρατίας που επικρατούσε ενάντια στους αγωνιστές σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταφέρθηκε στη Ρόδο. Στο τμήμα παθαίνει δηλητηρίαση. Μεταφέρθηκε φρουρούμενη στο νοσοκομείο και στη συνέχεια με αρματαγωγό στον Πειραιά στο κρατητήριο. Από εκεί αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση συγγενικών προσώπων.
Το Νοέμβρη του 1948 συλλαμβάνεται σε κλινική στην οποία βρισκόταν για να δει τη χειρουργημένη μητέρα της. Οδηγείται στην Ασφάλεια Πειραιά για ανάκριση. Αφού δεν μπόρεσαν να της πάρουν κουβέντα, τη μεταφέρουν στο υπόγειο όπου αρχίζει ο ξυλοδαρμός και η φάλαγγα. Τα βασανιστήρια κρατούν ένα μήνα. Έπαιρνε δύναμη τραγουδώντας αντάρτικα τραγούδια. Βγαίνει απόφαση για εξορία και μεταφέρεται στο μεταγωγών στον Πειραιά.
Ο Δεκέμβρης του 1948 τη βρίσκει στη Χίο. Στο διάστημα αυτό αδειάζει το Τρίκερι από άνδρες εξόριστους και δημιουργείται στρατόπεδο γυναικών.
Μεταφέρεται στο Τρίκερι μαζί με 1500 γυναίκες. Στη συνέχεια στη Μακρόνησο και ξανά στο Τρίκερι μαζί με 150 γυναίκες.
Δικάζεται τον Ιούλιο του 1953 και αφέθηκε ελεύθερη.
Το 1954 παντρεύεται με το Δημήτρη Καλλιγά με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και 4 εγγόνια.
Ολόκληρη η ζωή της σ. Λελέκας ήταν συνυφασμένη με το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση. Η νεότερη τότε γενιά των στελεχών του κόμματος θυμούνται τη συνέπεια και τη συγκρότησή της ως οργανωμένο μέλος, με το που ξαναστήθηκε η οργάνωση στα Δωδεκάνησα το 1974.
Υπήρξε μέλος του ΔΣ (ταμίας) του τοπικού παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.
Η σ. Λελέκα πάντα στάθηκε όρθια στις δυσκολίες του Αγώνα αλλά και της ζωής.
Την αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη και συγκίνηση. Θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά της.
Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
Ρόδος, 2 Γενάρη 2018