Γ. Αγγέλου: Κριτήριο ψήφου οι εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Προσφυγικό

Συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Αγγέλου στον Ριζοσπάστη:

– Την περασμένη Τετάρτη έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ολα δείχνουν επιτάχυνση των παζαριών και στο βάθος διευθετήσεις αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις και πώς συνδέονται με την εκλογική μάχη της 8ης Οκτώβρη;

— Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, καθώς η εμπλοκή μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και στον πόλεμο στην Ουκρανία γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθιστώντας τα νησιά μας δυνητικό στόχο. Σ’ αυτό ακριβώς το έδαφος εντείνονται οι διεργασίες που αφορούν τη συνδιαχείριση – συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, καθώς και την εγκατάσταση βάσεων σε νησιά μας, σύμφωνα με την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει συναγερμό και καλεί όλους τους νησιώτες να υψώσουν τη φωνή τους. Μπορούμε και πρέπει με τον αγώνα μας να σταθούμε απέναντι σ’ αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, που στηρίζουν οι υποψήφιοι όλων των άλλων κομμάτων στην Περιφέρεια. Ο πατριωτισμός κρίνεται στην υπεράσπιση των λαϊκών και κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι στα κούφια και μεγάλα λόγια, που συνιστούν πατριδοκαπηλία και εθνικιστικό μίσος.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους δήμους βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλούμε να σταθούν δίπλα μας όλες και όλοι όσοι νιώθουν τη μεγάλη ευθύνη και θέλουν να συμβάλουν στην πάλη, για να σταματήσουμε τη μετατροπή των νησιών μας σε ορμητήρια ιμπεριαλιστικών πολέμων, να εμποδίσουμε την επικίνδυνη συνδιαχείριση – συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

— Παρεμφερές είναι και το ζήτημα των προσφυγικών ροών που αυξήθηκαν ξανά το τελευταίο διάστημα. Ποιες είναι οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τι διεκδικεί;

— Είμαστε η μόνη δύναμη που απαιτεί ξεκάθαρα να ακυρωθεί η επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών και τις θάλασσές μας σε υγρό νεκροταφείο για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια. Ζητάμε να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου στην Τουρκία και στη συνέχεια οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στη χώρα που επιθυμούν, να μη γίνονται θύματα των δουλεμπόρων και πιόνια σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς.

Αυτές οι διεκδικήσεις δίνουν απάντηση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό καλούμε τον λαό να τις στηρίξει και με την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση», κόντρα σε φωνές που καλλιεργούν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, ή χαϊδεύουν τα αυτιά των φασιστών και ναζιστών. Κόντρα όμως και σε τυχοδιώκτες που πρακτικά αβαντάρουν το να γίνουν τα νησιά μας φυλακές της ΕΕ.

— Οι κάτοικοι της Ρόδου έζησαν φέτος για άλλη μια χρονιά τον εφιάλτη της πυρκαγιάς. Πώς απαντάτε στο «γιατί» αυτής της μεγάλης καταστροφής;

— Οι ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου ήταν πασιφανείς: Καμιά ουσιαστική πρόληψη, ανεπαρκέστατα μέτρα, κανένα σχέδιο και κατά συνέπεια ανοργανωσιά την ώρα της ανάγκης. Η πολιτική του κόστους – οφέλους χρεοκόπησε και στη Ρόδο των ρεκόρ αφίξεων. Ακόμα ένας λόγος για τον λαό των νησιών του Νότιου Αιγαίου να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που προειδοποίησε έγκαιρα για τις συνέπειες από την έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης. Αυτά δηλαδή που δεν χωράνε στα σχέδια των ομίλων και στους προϋπολογισμούς κράτους, Περιφέρειας και δήμων, αφού με όλα τα «σφυριά» χτυπάνε για να αναβαθμιστεί η αξία της Ρόδου ως τουριστικού προϊόντος.

Η τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, εκατοντάδων εθελοντών, μαζί και των μελών και φίλων του ΚΚΕ, απέτρεψε μια μεγαλύτερη καταστροφή και αποκάλυψε την επιλεκτική γύμνια του κράτους να προστατέψει τον λαό και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Ημασταν εκεί από την πρώτη στιγμή, στα μέτωπα της φωτιάς, στην προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και των τουριστών, που κυριολεκτικά ήταν αφημένοι στην τύχη τους.

— Μιας και μιλήσατε για τον Τουρισμό, πώς σχολιάζετε τη στάση όλων των άλλων δυνάμεων απέναντι σ’ αυτό που ονομάζουν «τουριστικό θαύμα»;

— Οι μεγαλοξενοδόχοι και οι όμιλοι του Τουρισμού έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ που πετυχαίνουν με αθρόα κρατική στήριξη. Στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, όμως, είναι από τη μια μεριά οι μεγαλοξενοδόχοι και από την άλλη οι εργαζόμενοι, με 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, που γίνονται ακόμα χειρότερες με τον νέο νόμο – λαιμητόμο της κυβέρνησης.

Οι συνέπειες από την ανάπτυξη του Τουρισμού προς όφελος των ομίλων αποκαλύφθηκαν και στη Ρόδο την περίοδο της πανδημίας, όπου οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες λειτούργησαν με το 1/3 των εργαζομένων, αφήνοντας τα 2/3 στην ανεργία. Αποκαλύφθηκαν και στη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το νησί, όταν απροστάτευτοι οι τουρίστες έτρεχαν να σωθούν, κουβαλώντας τα πράγματά τους και τα παιδιά τους στην αγκαλιά, σαν σε εμπόλεμη ζώνη. Κει βέβαια, να μην ξεχνάμε πως όταν σβήσουν τα φώτα του Τουρισμού, τότε αποκαλύπτεται η επιλεκτική εγκατάλειψη των νησιών.

— Ησασταν υποψήφιος του ΚΚΕ και στις εθνικές εκλογές. Τι πείρα αποκομίσατε και πώς αυτή συμβάλλει στη νέα πολιτική μάχη;

— Πράγματι ήμουν υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων στις εθνικές εκλογές του Μάη και του Ιούνη. Γνωρίζω καλά την περιοχή, καθώς έχω υπηρετήσει ως αξιωματικός. Αλλά η επαφή μου ως υποψήφιου αποκάλυψε και άλλες πτυχές της ζωής και των μεγάλων προβλημάτων του λαού στο Νότιο Αιγαίο. Δήμοι και Περιφέρεια έχουν μεγάλη ευθύνη με την πολιτική τους για την όξυνση όλων των προβλημάτων και των αδιεξόδων που ζει ο λαός της περιοχής.

Για όλα αυτά, στις 8 του Οκτώβρη καλούμε τον λαό να στηρίξει σε Περιφέρεια και δήμους τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη δύναμη που μάχεται για τα πραγματικά συμφέροντά του.