Κυρ.Μητσοτάκης: Συντηρεί επικίνδυνες κοκορομαχίες για να εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση

Συνεχίζονται τα επικίνδυνα παιχνίδια των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο φόντο ευρύτερων διεργασιών και διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, και με σταθερό άξονα και των δύο τη βαθιά εμπλοκή ειδικά της συγκεκριμένης περιφέρειας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στο STAR, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε σαν κάτι το πρωτοφανές το απαράδεκτο που συμβαίνει διαχρονικά, δηλαδή παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου για «πριμοδότηση» υποψηφίων αστικών κομμάτων. Έτσι, επέμεινε ότι προεκλογικά το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή έκανε παρεμβάσεις υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη και ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν δύο «ενημερώσεις», μια «γενική» προεκλογικά, και μια «λεπτομερής» μετεκλογικά, αλλά πριν από την ανακήρυξη των ψηφοδελτίων, όπως είπε.

Και προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κάλεσε τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν δήλωση ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, που σέβονται τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να περάσει στα επόμενα στάδια το παζάρι με την τουρκική κυβέρνηση, που κατά τ’ άλλα την κάλεσε να μην εμπλέκεται στα ζητήματα της μειονότητας, επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει στις υπό ΝΑΤΟική σκέπη διαπραγματεύσεις, μέσω συνάντησης με τον Ερντογάν στη Λιθουανία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιούλη. Όπως είπε, «βασικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε» είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναπτύσσοντας κι άλλες προτεραιότητές του, επανέλαβε την πρόθεσή του να δρομολογήσει συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας ότι εκτός του άρθρου 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) «είναι πολλά τα άρθρα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν», επιδιώκοντας, όπως είπε, «ευρύτερες συναινέσεις», με στήριξη σε κάθε περίπτωση ενός ακόμα κόμματος πέραν της ΝΔ, παραβιάζοντας «ανοιχτές θύρες», αφού είναι δεδομένη η σύμπλευση στα βασικά ζητήματα του κεφαλαίου με τα άλλα κόμματα.

Ενώ, λογαριάζοντας «χωρίς τον ξενοδόχο», τον λαϊκό δηλαδή παράγοντα και τους αγώνες του, που από το αποτέλεσμα των εκλογών μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, προειδοποίησε ότι σκοπεύει να σταθεί «τολμηρός» με «παρεμβάσεις» και «αλλαγές στο κράτος», επιβεβαιώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά θα συνεχίσει αλλά θα κλιμακώσει την επίθεση.

Κλιμάκωση με νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Σε αυτό το φόντο ανήγγειλε π.χ. «δραστική παρέμβαση στο ΕΣΥ» παραπέμποντας στο προεκλογικό πρόγραμμά του, το οποίο βρωμάει παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και τάισμα των επιχειρηματιών του κλάδου από το κράτος και τους εργαζόμενους. Για τα κενά του ΕΚΑΒ παρέπεμψε μεταξύ άλλων σε «συνεργασία» με Πυροσβεστική και Στρατό, που θα αναλάβουν να «συνδράμουν» και σε αυτό το μέτωπο, διαιωνίζοντας την τακτική των «μπαλωμάτων».

Επιβεβαιώνοντας ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί είπε ότι «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος» και ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές». Βάζοντας, δε, τον λαό να ζει με τα επιδόματα της ελεημοσύνης, χαρακτήρισε πιθανό να συνεχιστεί το «market pass», ως «μια ανακούφιση», ενώ στη λογική τού «ζήσε Μάη μου…», είπε ότι λύση θα δοθεί μέσα από τις «αυξήσεις στους μισθούς» και τη «μείωση φόρων». Την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή» οι επιδοτήσεις στην Ενέργεια.

Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε με όσα έταξε στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, προαναγγέλλοντας νέο ενιαίο μισθολόγιο έως το τέλος του έτους, με αύξηση επιδομάτων θέσης για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους παρέπεμψε σε «οριζόντια αύξηση» στο οικογενειακό επίδομα με το …ιλιγγιώδες πόσο των 50 ευρώ για εργαζόμενο με δύο παιδιά.

Εμπαιγμός επιφυλάχθηκε και για τους συνταξιούχους, τάζοντάς τους μια «έκτακτη ενίσχυση» στα τέλη του χρόνου, σαν αυτή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βαφτίσει «13η σύνταξη», εφαρμόζοντας κατά τα λοιπά τον νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου. Άλλωστε, επέμεινε πως ό,τι μέτρα τάζει εντάσσονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 – 2026 που κατατέθηκε στην Κομισιόν για έγκριση, με ό,τι αυτό σημαίνει, αφού και ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για ένα «σχετικά φειδωλό πρόγραμμα».

Σημειωτέον, νωρίτερα το πρωί, περιοδεύοντας στη Σαλαμίνα και για να «πείσει» ότι φέρνει «αυξήσεις μισθών» αξιοποίησε κάτι «μαγειρέματα» και «στοιχεία» του ΕΡΓΑΝΗ, που εντελώς συμπτωματικά παραμονές των εκλογών δημοσιοποίησε συγκριτικά στοιχεία για «μέσους μισθούς» από το 2019 μέχρι το 2023. Όπως ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «πήγαμε από μέσο μισθό 1.050 ευρώ σε μέσο μισθό 1.200 ευρώ», μπας και τουμπάρει την πραγματικότητα που είναι ότι ο μέσος πραγματικός μισθός τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε τουλάχιστον κατά 7% λόγω του πληθωρισμού. Ακόμα και με βάση τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη βέβαια οι μισθοί σήμερα κινούνται σχεδόν στα επίπεδα του 2011, δηλαδή μετά τις δραματικές περικοπές παραμένουν παγωμένοι για 12 χρόνια, με την ακρίβεια να τους ροκανίζει χρόνο με τον χρόνο.

Αλλά και για τις αυξήσεις που τάζει («θα φτάσουμε τον μέσο μισθό στην πατρίδα μας στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950»), παρέπεμψε αόριστα σε κάποιους «εργοδότες οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γιατί θα ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό». Ενώ σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ξεκαθάρισε πως κριτήριο δεν είναι η στήριξη της λαϊκής οικογένειας και ειδικά των παιδιών, αλλά το πώς «θα μπορούν περισσότερες γυναίκες να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα».