ΝΔ-Κ.Μητσοτάκης: Νέες εκλογές στις 25 Ιούνη και αντιλαϊκή κλιμάκωση την «επόμενη μέρα»

Με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων επικοινώνησε τηλεφωνικά το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, που παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Προειδοποίηση για αντιλαϊκή κλιμάκωση την «επόμενη μέρα».

Ως «έγκριση των πολιτών η ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμη» σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμά στη δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύουν «να τρέξουν πιο γρήγορα στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων» και έτσι προειδοποιώντας σαφώς τον λαό ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το διακύβευμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι άλλο από το πώς θα ενισχυθεί το αντίπαλο δέος απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, πώς ο λαός θα οργανώσει καλύτερα τη δική του αντιπολίτευση απέναντι στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε έκανε γνωστές τις προθέσεις του, ότι θα επιδιώξει νέα προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να ενταθεί ο εκβιασμός για τη συγκρότηση «ισχυρής κυβέρνησης» που θα προχωρήσει πιο αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική.

Επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή, προκειμένου να πάμε σε νέες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, υποστήριξε ότι «οι πολίτες θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με πιο τολμηρές αλλαγές». Εξ ου και «χρειάζεται μία κυβέρνηση που πραγματικά να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μπορεί να τις υλοποιήσει. Και αυτή βεβαίως δεν μπορεί να προκύψει ούτε από εύθραυστους αριθμούς, ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς», συμπλήρωσε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα. Γι’ αυτό – συνέχισε – θα ακολουθήσει μεν όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα (παραλαβή διερευνητικής εντολής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας), «διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Αντέτεινε δε ότι πρέπει να επιταχυνθεί «η διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση», με «αυτοδύναμη τη ΝΔ» για «μεγάλες αλλαγές».

Απευθυνόμενος κατόπιν σε ψηφοφόρους του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, μίλησε για μεγάλη νίκη που ξεπέρασε και τις δικές τους ακόμα προσδοκίες, για να προσθέσει ότι η ΝΔ είναι σήμερα το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δουλέψει «ακόμα πιο σκληρά» για να κινηθούν ακόμα πιο γρήγορα στην υλοποίηση των κεντρικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων.

Νωρίτερα είχε λάβει τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια για τη νίκη του από τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη.