ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό μετά την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ

Ιερουσαλήμ

Θέμα: Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό μετά την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δείχνει τη δραστήρια συμμετοχή τους στο έγκλημα, που διαπράττεται από το Ισραήλ και τους συμμάχους, σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ΕΕ που εμβαθύνει διαρκώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ ταυτίζει τον θύτη με το θύμα και αναγορεύει σε τρομοκρατία την δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αφενός μέν η συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης και αφετέρου η βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με δολοφονίες, φυλακίσεις κλπ.

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν ρίχνει απλώς “λάδι στην φωτιά” επιδιώκοντας να κάψει τη λύση της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά συνδέεται με τους γενικότερους σχεδιασμούς τους στην περιοχή για αλλαγή συνόρων με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες όχι μόνον γιατί αθωώνει την επιθετική  πολιτική των ΗΠΑ και αναπτύσσει σε βάθος τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εμπλέκοντας τη χώρα μας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αλλά και γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους σύμφωνα και με την αντίστοιχη απόφαση της Βουλής από τον Δεκέμβρη του 2015.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ζητώντας την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα;
  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015 καθώς και
  • Για να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κοινές στρατιωτικοπολιτικές δραστηριότητες με το Ισραήλ.

Οι Βουλευτές

Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Αλέκα Παπαρήγα

 

Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Γκιόκας

 

Γιάννης Δελής

 

Λιάνα Κανέλλη

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Χρήστος Κατσώτης

 

Γιώργος Λαμπρούλης

 

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

 

Θανάσης Παφίλης

 

Κώστας Στεργίου

 

Μανώλης Συντυχάκης

 

Σταύρος Τάσσος