Να εξυπηρετούνται με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στελέχη των ΕΔ σε Κω και Κάλυμνο

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με  τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις νήσους Κω και Κάλυμνο ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Μαρία Κομνηνάκα και Θανάσης Παφίλης προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρονται τα εξής:   

«Με αφορμή την πρόσφατη έναρξη του ακτοπλοϊκού δρομολογίου από Πειραιά προς Καβάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς τις νήσους Λέρο, Πάτμο, Φούρνους, Ικαρία, Σάμο, Χίο, Λέσβο και Λήμνο, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (ΕΣΠΕΕΚΑ) με έγγραφό της μεταφέρει παράπονα και εκφράζει τη διαμαρτυρία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε Μονάδες των νήσων Κω και Καλύμνου, διότι τα νησιά αυτά έχουν εξαιρεθεί από τα δρομολόγια του πλοίου αυτού που εξυπηρετεί τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Τονίζει ότι από το συγκεκριμένο δρομολόγιο, πέρα από τους στρατιωτικούς, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν επιπλέον στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους, καθώς και κάτοικοι των νησιών. Ειδικότερα δε, την καλοκαιρινή περίοδο είναι περισσότερο αναγκαία η μετακίνηση των στρατιωτικών με τα πλοία της γραμμής, καθόσον επίκεινται μεταθέσεις τους και η αποζημίωσή τους γίνεται με το αντίτιμο εισιτηρίου πλοίων.

Η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί, συνέχεια των πολιτικών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων των ακριτικών νησιών, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Η ίδια, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, διατείνεται ότι είναι κοντά στους ακρίτες μας, κοντά στους νησιώτες μας και φωτογραφίζεται μαζί τους για να κρατήσει και πειστήρια. Μετά τη φωτογράφηση όμως το ταμείο παραμένει άδειο και παραδίδεται άδειο στους κατοίκους των νησιών, καθιστώντας τους υπεύθυνους για αυτά που δεν έπραξε η ίδια.

Η δραματική αύξηση της τιμής των καυσίμων, στην οποία συνέβαλε, πέρα από την απολιγνιτοποίηση, την “πράσινη μετάβαση” και την επιλογή του φυσικού αερίου ως ενδιάμεσο στις ΑΠΕ ενεργειακό μέσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριολεκτικά εξαντλεί το μηνιαίο εισόδημα.

Επιπλέον επιβάρυνση αποτελούν τα πανάκριβα εισιτήρια, αποτέλεσμα της πολιτικής της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Επίσης περικόπτουν τα δρομολόγια των πλοίων τους επικαλούμενοι την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μη χορήγηση επιδοτήσεων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Καβάλα, να προσεγγίζει και τα νησιά Κω και Κάλυμνο, για την εξυπηρέτηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των στρατευμένων, καθώς και των κατοίκων των παραπάνω νησιών».