Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου – Τίθεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων

«Ως Σύλλογος δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες» τονίζεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου, ως απάντηση στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία απέρριψε την Ειδική Διοικητική Προσφυγή που κατέθεσε ο σύλλογος.

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, περί απόρριψης της Ειδικής Διοικητικής Προσφυγής, που κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου μας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων, επικαλούμενη ότι οι εκπροσωπούντες το Σύλλογο δεν έχουν έννομο συμφέρον, όπως επίσης και την ψευδή αναφορά ότι δεν προσκομίσαμε το Καταστατικό του Συλλόγου μας, διότι είχε κατατεθεί στις 08-06-2022 με αριθ. Πρωτ. 26442.

Απαράδεκτο είναι επίσης και το άρθρο που δημοσιεύθηκε σε γνωστή φιλικά προσκείμενη στην Δημοτική Αρχή τοπική εφημερίδα όπου ο συντάξας δεν δίστασε να «πανηγυρίσει», την απόρριψη από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Α.Δ.Α.) της Ειδικής Διοικητικής Προσφυγής που κατέθεσε ο Σύλλογός μας κατά των Αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής για τροποποίηση της απαράδεκτης για το συμφέρον του Δήμου Σύμβασης που αφορά στην υποτιθέμενη ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων χώρων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το υπονοούμενο στο εν λόγω δημοσίευμα ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει «ιδιαίτερους» λόγους να στρέφεται αποκλειστικά κατά της ΟΤΕ Α.Ε., παρ’ ότι αυτό υπήρχε και σε προγενέστερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας κατά το χρόνο υποβολής της ως άνω προσφυγής μας. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η κατάχρηση της δύναμης που ασκεί ο τύπος, στην προκειμένη περίπτωση. Διότι η εν λόγω, τοπική εφημερίδα όφειλε να γνωρίζει, πως ο Σύλλογός μας έλκει το έννομό του συμφέρον απευθείας από τον ίδιο το νόμο (αρ. 118, παρ.4 ν. 4555/2018). Γι’ αυτό και δε χρειάζεται να το αποδείξει. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Από την πρώτη στιγμή, το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου μας δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή του σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης – υποκατάστασης των Δημόσιων Υπηρεσιών από διάφορα «ευέλικτα» ιδιωτικά σχήματα και της λειτουργίας τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, που θα υπηρετούν ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες έχουν μόνο στόχο την αύξηση της κερδοφορίας προσφιλών ιδιωτικών ομίλων, ενώ παράλληλα  φορτώνουν πολλαπλά «βάρη» στους πολίτες, όπως ακριβώς έγινε με τα διόδια, την ΔΕΗ με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους λογαριασμούς κ.α. Αδιαφορούν για τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας όταν στις κρίσιμες ώρες μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στάθηκε στην πρώτη γραμμή, και ο ιδιωτικός τομέας απείχε της κατά μέτωπον μάχης θησαυρίζοντας από τα πανάκριβα τεστ και τις παχυλές επιδοτήσεις …

Πάγια τακτική των κυβερνώντων είναι η καταστολή με κάθε τρόπο των αντιδράσεων κόντρα στην πολιτική τους, η φίμωση κάθε συνδικαλιστικού φορέα που αναδεικνύει τα προβλήματα που θα προκύψουν με την άσκηση αυτής της πολιτικής. Μόλις πριν από λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε για τις δημόσιες ύβρεις του Δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας εις βάρος των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, ο οποίος «αντιτάχθηκε» στην Ιδιωτικοποίηση του Οδοφωτισμού.

«Καταστολή» συνδικαλιστικής δράσης συνιστά και η ως άνω απόρριψη της προσφυγής του Συλλόγου μας. Μια απόρριψη στην πράξη ψευδεπίγραφη, αφού η Α.Δ.Α. μέσα από την απαράδεκτη απόφασή της, απέδειξε την πλήρη νομιμότητα των ισχυρισμών μας. Υπό την ανοχή της κοινής γνώμης, η πολιτική των κυβερνώντων έχει μετατρέψει τους ελεγκτικούς θεσμούς σε όργανα «καταστολής», «συνηγόρους» των επιχειρηματικών συμφερόντων. Και φυσικά ουδείς λόγος για εφαρμογή νόμων, διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, καταστατική λειτουργία του Συλλόγου μας στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών αλλά και των σύγχρονων αναγκών εργαζομένων και κοινωνίας.

Η μη αναγνώριση «εννόμου συμφέροντος» είναι στην πράξη όχι μόνο συνδικαλιστική αλλά και πολιτική δίωξη. Μπροστά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δεν υπάρχει γραφειοκρατία, εμπόδια ή καθυστερήσεις, αδιαφορώντας για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας.

Ως Σύλλογος δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Παλεύουμε για το σταμάτημα αυτών των πολιτικών και διεκδικούμε προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ενίσχυση των Δημοτικών Υπηρεσιών και όχι ιδιωτικοποίησή τους. Διεκδικούμε δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους Δημότες. 

Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική τόσο σε Τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο (Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή Ρόδου) που εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των εργαζομένων, των δημοτών και ευρύτερα του δημόσιου συμφέροντος.

Για το λόγο αυτό επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμο προς τούτο δικαίωμά μας, θα αντιπαραταχθούμε με όσους εφαρμόζουν τις παραπάνω πολιτικές και προβαίνουν σε ωμή παράβαση νόμου, κατάχρηση εξουσίας και τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Συνεχίζουμε αγωνιστικά.»