Υποκρισία…και κοροϊδία με τον ΦΠΑ

ΦΠΑ

ΦΠΑΗ κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη του 2018. Μέχρι τότε θα αλληλοκατηγορούνται ποιός σκέφτεται περισσότερο το “καλό” των νησιωτών, ενώ την ίδια ώρα θα εξελίσσονται πίσω από τις “κάμερες” τα αλισβερίσια για τα “αντισταθμιστικά” οφέλη, των οποίων αποδέκτες θα είναι οι ίδιοι, που προστατεύει το ίδιο το σύστημα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ο νησιώτικος λαός έχει μια επιλογή,

Μπροστά με σημαία το δικό του δίκιο, τις δικές του ανάγκες να τραβήξει το δικό του δρόμο, να πάρει απ’ τα χέρια τους το κουμάντο της ζωής του.

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας

17/6/2015 ο τότε Πρόεδρο της Επιτροπής «Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους» κ. Δημήτριος Γάκης ζητά από το γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, να γίνει Συγκριτική Μελέτη για την έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο μήνες μετά…

14/08/2015 ψηφίζεται στη Βουλή το 3ο μνημόνιο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ στο οποίο προβλεπόταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Δεν σταμάτησαν από τότε να κοροϊδεύουν τους νησιώτες και να αλληλοκαταγγέλλονται για την ευθύνη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ

Ενάμιση μήνα μετά…

1/10/2015. Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Ρόδο, Νάξο,Πάρο,Μύκονο,Θήρα,Σκιάθο

Δύο μήνες μετά…

9/12/2015 Δημοσιεύεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής η Συγκριτική μελέτη για την έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα για την περίπτωση του ΦΠΑ σε νησιωτικές περιοχές, αρχίζοντας με την εξής αναφορά:

«Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου υπήρξε ένα από τα βασικότερα μέτρα του τρίτου Μνημονίου στην κατεύθυνση της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών τον Ιανουάριο του 2013, είχε υπολογίσει ότι η αύξηση των εσόδων λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα πρόσθετε περίπου €69 εκατ. ή 0,5% των συνολικών τότε προβλεπόμενων εσόδων του 2013……Μια παλαιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των €130 εκατ. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το όφελος σε €250 εκατ. …..Κατά το ΓΠΚΒ το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε συγκεκριμένα αγαθά έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ισπανία η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.»

Η έκθεση κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

«1.5 Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, παρατηρείται ότι η κάθε προσπάθεια για αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί περισσότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μέσω της δημιουργίας ενός βέλτιστου φοροεισπρακτικού μηχανισμού (καταπολέμηση διαφθοράς, αναδιάρθρωση, κάλυψη κενών θέσεων). Ωστόσο, ο εξορθολογισμός των μειωμένων συντελεστών σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις (π.χ. καθιέρωση κανονικού συντελεστή 23% στα πλέον τουριστικά νησιά) και η επανεξέταση ορισμένων εξαιρέσεων αγαθών και υπηρεσιών από Φ.Π.Α, δεν θα ήταν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ένα προσεχτικά σχεδιασμένο φορολογικό σύστημα μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία μιας χώρας. Μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, την εργασία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και σε μια δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. H περαιτέρω αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα σε περιόδους ύφεσης στις οποίες τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας.»

Έξη μήνες αργότερα,

1/6/2016 καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά της δεύτερης ομάδας:Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο,

Δύο μήνες μετά,

 28/7/2016  Γίνεται κοινή διευρυμένη σύσκεψη εργασίας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκπροσωπούν νησιωτικές περιοχές.Θέμα της σύσκεψης «Νησιωτικότητα και Νησιωτική Πολιτική»

Και κατέληξαν στα εξής μέτρα:

1.Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια

  1. ΦΠΑ: Μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών και βελτίωσης της εισπραξιμότητας
  2. Μεταφορικό ισοδύναμο
  3. Ενίσχυση των κοινωνικών/δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες
  4. Διαμόρφωση θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής
  5. Υποδομές
  6. Χωροταξικά θέματα
  7. Εργαλεία χρηματοδότησης μικρής κλίμακας
  8. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας
  9. Νέο μοντέλο ανάπτυξης (καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, τηλεϊατρική κ.ά.) με πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένα νησιά.

Δηλαδή με λίγα λόγια τα μέτρα νησιωτικότητας, σημαίνουν για μεν τους βιοπαλαιστές ότι θα τους αλλάξουν τα φώτα για να «βελτιωθεί η εισπραξιμότητα», (αυτό εξ άλλου επεσήμαινε και η συγκριτική μελέτη που προαναφέραμε) , ενώ δίνουν νέα προνόμια  στους μεγαλοκαρχαρίες.

Τρείς μήνες περίπου αργότερα,

13/12/2016 Ο Πρωθυπουργός στη Νίσυρο εξαγγέλλει «…τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ..» λέγοντας ανάμεσα στ’ άλλα «Να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα νησιά μας και σε όλους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης,..»

Σε λίγες ώρες το Μαξίμου διορθώνει με non paper ότι δεν πρόκειται για απαλλαγή, όπως ακούσαμε αλλά για…αναστολή! Στη συνέχεια εξήγγειλαν άλλα τριάντα μέτρα για τη νησιωτικότητα.

Και φτάσαμε στο σήμερα.

Από 1/1/2018 καταργούνται στα υπόλοιπα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα νησιά που επλήγησαν από το σεισμό Λέσβος και Κως!

Μετά τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει, (ενώ μαζί το ψήφισαν), μετά τις ερωτήσεις στη Βουλή, μετά τις μεγαλοστομίες των Τοπικών Αρχών, που ωρύονται για την ανταγωνιστικότητα , ενώ την ίδια στιγμή δεν συμφωνούν να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στο νερό, φτάσαμε στο αποτέλεσμα.Την εφαρμογή της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κοινοποιήθηκε με επιστολή Γιούγκερ και συμφώνησε η κυβέρνηση: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ μπήκαν στο πρόγραμμα και δεσμεύτηκε η ελληνική Κυβέρνηση γι’ αυτό, διότι δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες» ( κατά τα άλλα συντελείται έγκλημα!).

Εγκληματική είναι η πολιτική τους, εγκληματικές και οι ευθύνες όλου του πολιτικού προσωπικού που υπηρετεί το κεφάλαιο, για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή την κοροϊδία που παρατράβηξε, πρέπει να την κόψει «μαχαίρι» ο ίδιος ο λαός.

Μπροστά με σημαία το δικό του δίκιο, τις δικές του ανάγκες να τραβήξει το δικό του δρόμο, να πάρει απ’ τα χέρια τους το κουμάντο της ζωής του.