Σήμερα η εκδήλωση με θέμα: «Πράσινη ανάπτυξη: Μύθος και πραγματικότητα»

Συνέντευξη τύπου έδωσε η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, με αφορμή την σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει  με θέμα: «Πράσινη ανάπτυξη, μύθος και πραγματικότητα».

Στην εισηγητική ομιλία της συνέντευξης, τονίστηκε:

«Είναι δεδομένο ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο οξύνονται με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των λαών, την καταστροφή φυσικού πλούτου, υποδομών και λαϊκής περιουσίας.

Αξιοποιώντας τη δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των λαών για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τους κινδύνους που εγκυμονεί, κυβερνήσεις πολιτικά κόμματα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εξελιχθεί στους πιο φανατικούς υπερασπιστές της “προστασίας του περιβάλλοντος”!

Φυσικά το κίνητρό τους δεν είναι η σωτηρία του πλανήτη, ούτε βέβαια τα μέτρα που παίρνουν έχουν τέτοιο χαρακτήρα, παρότι έτσι προβάλλονται.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και επανειλημμένα έχει αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα του περιβόητου Πράσινου New Deal, δηλαδή της πολιτικής που, ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αποτελεί την κυρίαρχη ατζέντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου διεθνώς. Και αποτελεί τον άξονα που διατρέχει τόσο την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, όσο και την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας όπως αποτυπώθηκε και στη στάση τους για τον κλιματικό νόμο.

Η προωθούμενη πολιτική της λεγόμενης πράσινης κοινωνικής συμφωνίας βασικό στόχο έχει να διαχειριστεί το ίδιο πρόβλημα μ’ αυτό που επιχείρησε να αντιμετωπίσει η πρόταση “New Deal” σχεδόν έναν αιώνα πριν: Το πρόβλημα δηλαδή της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.

Οι υφιστάμενες υποδομές παραγωγής, οι υποδομές μεταφοράς, Ενέργειας και μετακίνησης, δακτυλοδεικτούνται ως “μη φιλικές προς το περιβάλλον” και εμφανίζονται νέες επενδύσεις σε “πράσινες” υποδομές ως λύσεις φιλικές για το περιβάλλον, δημιουργώντας καινούργιες αγορές τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Ο κύριος στόχος, λοιπόν, της πολιτικής αυτής δεν είναι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Όμως, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να συσκοτίσουν πως στην πραγματικότητα η υλοποίηση της “πράσινης μετάβασης” θα έχει πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Ένα μόνο παράδειγμα είναι ότι δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura, σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στη βιοποικιλότητα που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων.

Λύση με γνώμονα το σύνολο των  κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος

Η λύση βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, από αυτή που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Ακριβώς γιατί η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το πράσινο New Deal σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, ο σοσιαλισμός. Είναι το σύστημα που θα μπορεί να κινητοποιεί το σύνολο των μέσων παραγωγής, της γης συμπεριλαμβανομένης, με κριτήριο τη διασφάλιση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στη Βουλή, την Ευρωβουλή, τα Περιφερειακά, Δημοτικά Συμβούλια. Οι εκλεγμένοι μας στα εργατικά σωματεία, σε Φοιτητικούς Συλλόγους και μαθητικές κοινότητες, σε Συλλόγους Γυναικών, σε συλλόγους πολιτιστικούς και άλλους μαζικούς φορείς θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα, θα μπούμε μπροστά παντού, ακόμα πιο αποφασιστικά.

Μαζί με όλους και όλες, όσους και όσες, έχουμε συμπορευτεί μέχρι σήμερα σε κρίσιμες και μεγάλες μάχες, αλλά και με όσους και όσες μας έχουν προσεγγίσει το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας, διψώντας, για πραγματική εναλλακτική σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια των άλλων κομμάτων που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε καταστροφικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς και στο κρίσιμο ζήτημα του Περιβάλλοντος».

Στην αυριανή εκδήλωση-συζήτηση-ημερίδα που οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας, ο οποίος θα αναλύσει τις θέσεις του κόμματος για την πράσινη ανάπτυξη.

Θα ακολουθήσουν σύντομες θεματικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον λαό της περιοχής, όπως η χωροταξική κατανομή της πράσινης ενέργειας στα νησιά, ο ρόλος της τοπικής διοίκησης (δήμος, περιφέρεια) στην πράσινη ανάπτυξη και η ενέργεια ως ακριβό εμπόρευμα αντί κοινωνικό αγαθό.