ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Στη γνωστή συνταγή της «ατομικής ευθύνης» η «προετοιμασία» που κάνει η κυβέρνηση

Πηγή: Eurokinissi

Σε οδηγίες προς …ναυτιλλομένους για την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού εξαντλείται η κρατική μέριμνα. Η Πολιτική Προστασία αποστέλλει από το βράδυ της Τετάρτης μήνυμα, μέσω του 112, στους κατοίκους διάφορων περιοχών (Κέρκυρα, Πάτρα, κ.α.) «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Την τακτική αυτή, που βασίζεται στην γνωστή συνταγή της «ατομικής ευθύνης» εξειδίκευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

«Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε», δήλωσε βαφτίζοντας «πρόληψη» τις συστάσεις περί αποφυγής των μετακινήσεων.

Την ίδια ώρα, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα απουσιάζουν ακόμη και στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως μαρτυρά το παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας όπου μια συνηθισμένη μπόρα προκάλεσε τέτοιες καταστροφές.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το καιρικό φαινόμενο θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα. Την Παρασκευή κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Το τρίτο χαρακτηριστικό θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Φυσικά υπάρχουν και τα…. αντιπλυμμηρικά έργα

Αναδημοσίευση από 902.gr