Κως – Εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη της πανδημίας διδάσκει: Υγεία εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/9/21 η εκδήλωση των οργανώσεων της Κω του ΚΚΕ με θέμα «Η εξέλιξη της πανδημίας διδάσκει: Υγεία εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό», με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Τσουκαλά, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Παθολόγο Διευθυντή Κέντρου Υγείας Πάτμου και πρόεδρο της ΕΙΘΕΛ.

Η εκδήλωση άνοιξε από τον Μικέ Ξυπολιτά, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Κω ΚΚΕ, με αναφορά στη θλιβερή είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, αυτού του ορμητικού, εμπνευσμένου και φλεγόμενου από το πάθος της προσφοράς στο λαό, μεγάλου δημιουργού.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, «η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενώ διανύουμε το 4ο κύμα της πανδημίας. Ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα Υγείας, κάτι το οποίο συμβαίνει και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες. Η άθλια για τις ανάγκες του λαού κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας, αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών».

Το ΚΚΕ, σημειώνεται, «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έβαλε προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία του λαού, προσάρμοσε τη δράση του άλλα δεν έμεινε στο θα λογαριαστούμε μετά. Δήλωσε παρών στη μάχη, στο πλευρό των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Απαίτησε να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η υγεία του λάου και το εισόδημα ενός μεγάλου κομματιού του που πληττόταν και πλήττεται, απέναντι στη κυβέρνηση που ήθελε το λαό στην καραντίνα και αυτή να νομοθετεί ανενόχλητη».

Το ΚΚΕ, επισημαίνεται, «αναδεικνύει συνεχώς την πρόταση του για την υγεία στο λαό τις δυνατότητες που η επιστήμη σήμερα μας δίνει, δείχνοντας του ότι τελικά εμπόδιο στη ζωή του, ο ορατός εχθρός είναι το σύστημα της εκμετάλλευση, ο καπιταλισμός.

Οι προτάσεις αυτές ταυτόχρονα», αναφέρεται, «μας οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας, που στο επίκεντρό του έχει πρωταρχικά την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Αυτόν το δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις όσων βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς του κινήματος».

Σε αυτόν το δρόμο, καταλήγει, «το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους και στο χώρο της Υγείας να βαδίσουμε μέχρι τέλους για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Γιώργος Τσουκαλάς (διαβάστε την εδώ ολόκληρη) και στην συνέχεια, εκτός από ερωτήματα που διατυπώθηκαν για τις εξελίξεις της πανδημίας κλπ., έγιναν παρεμβάσεις από την Γαρυφαλιά Καρανάσιου, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Κω και την Ιωάννα Λάμπρου, μέλος της ΤΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ.