Νομοσχέδιο Μετανάστευσης και Ασύλου – Αυστηροποιεί τις διαδικασίες απέλασης και ενισχύει την καταστολή στους ξεριζωμένους (VIDEO)

Η αυστηροποίηση των διαδικασιών απέλασης και επιστροφής προσφύγων και μεταναστών με τη σύντμηση των προθεσμιών για άσκηση δικαιωμάτων και ενίσχυση της καταστολής σε βάρος τους, είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, επισήμανε στην τοποθέτησή της η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο φέρνει τελικά τον πιο γρήγορο εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων είτε στα κέντρα – φυλακές, είτε σε αστυνομικά τμήματα ή τους αφήνει σε καθεστώς παρανομίας εντελώς εκτεθειμένους και ευάλωτους στην πιο άγρια εκμετάλλευση, επισήμανε. 

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε θριαμβολογίες για τη μείωση των προσφυγικών ροών, που την παρουσιάζει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ενώ οι πραγματικοί λόγοι είναι η πανδημία, η ένταση της καταστολής στα σύνορα και άλλα. Άλλωστε, πρόσθεσε, οι εύθραυστες διεθνείς εξελίξεις, οι ανταγωνισμοί και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι νέες επεμβάσεις είναι παραπάνω από βέβαιο ότι σύντομα θα φέρουν αύξηση των προσφυγικών ροών, αφού οι πόλεμοι είναι αυτοί που ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους από τις πατρίδες τους.

Επισήμανε την υποκρισία της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους ξεριζωμένους και κάνουν λόγο για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» όταν είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις ευρωπαϊκές συμφωνίες Δουβλίνο Ι και ΙΙ, αλλά και την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εντείνουν τον εγκλωβισμό σε κέντρα φυλακές. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε είναι τουλάχιστον πρόκληση η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ροών από το Αφγανιστάν αλλά και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, πως δεν θα ξαναζήσουμε τις μέρες του 2015.

Επισήμανε ότι στα σύνορα, όπως καταγγέλλουν και αρμόδιοι φορείς που κατέθεσαν τις απόψεις τους στην επιτροπή, καταστρατηγούνται κατάφωρα βασικές αρχές του κράτους δικαίου και διεθνείς συμβάσεις ενώ αποδεικνύεται και το κατ’ επίφαση δημοκρατικό περιτύλιγμα των ανεξάρτητων αρχών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Επισήμανε ότι στα άρθρα 1 και 22, διατηρείται σκόπιμα η σύγχυση και η ασάφεια στη διάκριση μεταξύ απέλασης και επιστροφής προκειμένου να αποκρύπτεται η ένταση της καταστολής και της πρακτικής των βίαιων επαναπροωθήσεων.

Στο άρθρο 40, όπου προβλέπεται η ποινικοποίηση της θαλάσσιας διάσωσης, η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι παραβιάζονται οι γενικές αρχές του δικαίου της θάλασσας και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ποινικοποίηση και την επιβολή προστίμων και ζητά την απεμπλοκή κάθε είδους ΜΚΟ και ιδιωτών από τα θέματα προστασίας μεταναστών – προσφυγών, οποία πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.

Καταλήγοντας επισήμανε τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου το οποίο από τη μία εγκλωβίζει σε κέντρα – φυλακές τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και από την άλλη διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους μεγιστάνες του εξωτερικού για χρυσή βίζα σε νησιά και θέρετρα της χώρας και επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου στις πραγματικές χώρες προορισμού τους, χωρίς απελάσεις, εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαμονής και προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών που βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Αναδημοσίευση από 902.gr