Υπάρχουν ευθύνες για τη τεράστια καταστροφή στη Σύμη

foto:Eurokinissi

Για πολύ καιρό θα μετρά τις πληγές της η Σύμη, μετά τη χτεσινή σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί. Σε μια στιγμή καταστράφηκαν περιουσίες, υποδομές, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα και άλλα καταπλακώθηκαν από τα φερτά του Καταρράκτη.

Οι δρόμοι επικίνδυνοι χείμαρροι, αφού το νερό δεν είχε άλλη διέξοδο. Τα νερά και τα μπάζα από το Σαλαχούρι, τη Κουλουντρή, το Καταρράκτη και τη Καλή κατέληξαν στο λιμάνι, με αποτέλεσμα τη τεράστια καταστροφή. Στη περιοχή Πέδι η ΔΕΗ πλημμύρισε με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας έως ότου έρθει η βοήθεια από τη Ρόδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σύμη πλήττεται από τις σφοδρές καταιγίδες. Υπήρξε παλιότερα και θύμα, όταν μια γυναίκα παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο.

Η τελευταία όμως ήταν η σφοδρότερη και η πιο καταστροφική σε υλικές ζημιές.

Τα μέτρα σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι και άμεσα αλλά και αποτελεσματικά ώστε ν’ αποκατασταθούν οι ζημιές σε δρόμους, δίκτυα και υποδομές, αλλά πρέπει να ληφθούν και μέτρα ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους για ν’αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους,  που χάθηκαν.

Γιατί ευθύνες υπάρχουν και είναι τεράστιες.

Τα αντιπλημμυρικά έργα , τα έργα που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, δεν είναι προτεραιότητα. Σε ένα νησί που κατά τ’ άλλα “σφύζει από τουρισμό” ,  αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχουν. Δεν επιλέγονται γιατί δεν γεννάνε κέρδη. Αυτό είναι το ζητούμενο στη χρηματοδότηση, κρατική ή ευρωπαϊκή. Αυτό ονομάζουν “ανάπτυξη”. Κι αυτή η πολιτική αυτής της “ανάπτυξης” είναι εγκληματική για τους νησιώτες, είναι εγκληματική για όλο το λαό.

Σήμερα , μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες , θα φροντίσουν να κρύψουν την εικόνα της εγκατάλειψης των νησιών, την πλήρη ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τη δική τους εικόνα όμως δεν θα την αφήσουν να τη στραπατσάρει στο πέρασμά της μία κακοκαιρία. Ελπίζουν να ξεχαστεί κι αυτό, όπως συμβαίνει πάντα με τις περιοχές που πλήττονται είτε από πλημμύρες, είτε από πυρκαγιές είτε από σεισμούς. Αυτές οι περιοχές,  όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας ξεχνιούνται μέσα στα βάσανά τους και την καταστροφή τους.

Είναι πια ζήτημα των ίδιων των Συμιακών να μην επιτρέψουν αυτή τη στάση απέναντί τους. Να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές που θα μπορούν να προστατέψουν το νησί σε τέτοιας έντασης φυσικά φαινόμενα, που είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν.