ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ του ΙΕΠ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Βήμα – βήμα προχωράει η κυβέρνηση
στο Λύκειο της μονομέρειας και της ημιμάθειας!
Το προσχέδιο του ΙΕΠ για το νέο ωρολόγιο Πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου εντάσσεται πλήρως στη δομή και το περιεχόμενο του Λυκείου της μονομέρειας και της ημιμάθειας, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Παιδείας. Προετοιμάζει το έδαφος για ένα Λύκειο – εξεταστικό κέντρο, δίνει ώθηση στην ενίσχυση των φροντιστηρίων.
Εξοβελισμός της Γενικής Παιδείας από το Λύκειο
Το νέο πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι με το τέλος της Α’ Λυκείου σταματά η όποια γενική μόρφωση έχει απομείνει στο σημερινό Λύκειο και ο μαθητής καλείται να ακολουθήσεις πολλαπλές διαφορετικές – ατομικές – διαδρομές μάθησης, στενά συνδεδεμένες με την επιλογή σχολής και επαγγέλματος.
Το γεγονός αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Τα μαθήματα στη Β΄ Λυκείου γίνονται 10 συνολικά (7 υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και 3 επιλογής ή αλλιώς μαθήματα εμβάθυνσης).
Αναλυτικά η πρόταση του ΙΕΠ:
Θυμίζουμε ότι σήμερα, στη Β’ Λυκείου, τα μαθήματα είναι συνολικά 18. Τα μαθήματα υποχρεωτικής γενικής Παιδείας είναι 16 και τα μαθήματα επιλογής 2, ανάλογα με τον προσανατολισμό που ακολουθεί ο μαθητής.
Αντίστοιχα θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου. Με βάση το προσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας όπου παρουσιάστηκε στις αρχές του σχολικού έτους τα συνολικά μαθήματα θα μειωθούν σε μόλις 7, με τα υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας να περιορίζονται σε 3. Τα μαθήματα επιλογής όπου θα εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο ανάλογα με το τμήμα του Πανεπιστημίου που θα επιλέγουν οι μαθητές θα είναι 4.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, με τους σχεδιασμούς τους, στόχο έχουν τον «ενταφιασμό» της γενικής παιδείας, την υποταγή του Λυκείου αποκλειστικά στην προετοιμασία για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Το περιεχόμενο των μαθημάτων στην καινούργια Β’ Λυκείου
Πέρα από τον εξοβελισμό της γενικής Παιδείας από το Λύκειο, το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να αλλάξει προς το χειρότερο, με αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό τρόπο, το ίδιο το περιεχόμενο των μαθημάτων. Συγχωνεύονται και καταργούνται μαθήματα π.χ. τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Πληροφορική, ενώ δεν προβλέπονται καν μαθήματα Αισθητικής Αγωγής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των Φυσικών Επιστημών. Η κυβέρνηση αφού κατάργησε το 3ωρο των εργαστηρίων, έκλεισε επί της ουσίας τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) αφού απαγόρεψε τις αποσπάσεις, άνοιξε τη συζήτηση για την ενοποίηση των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο, έρχεται τώρα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου να συγχωνεύσει τα μαθήματα της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας σε ένα ενιαίο μάθημα με τίτλο «Ερευνητικά Προβλήματα Φ.Ε.».
Στην ουσία, ο μαθητής που δε θα επιλέξει τη «θετική» κατεύθυνση, στην υπόλοιπη μαθητική του πορεία, θα προσεγγίζει το φυσικό κόσμο επιφανειακά, μακριά από την ουσία των φυσικών φαινομένων, τους νόμους που τα διέπουν, όπως τα προσεγγίζουν τα διακριτά μαθήματα των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία). Αντίστοιχες αλλαγές γίνονται και στα φιλολογικά μαθήματα, όπου τα 3 μαθήματα γλώσσας (Αρχαία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) 9 ωρών θα αντικατασταθούν με αυτό της Γλώσσας 4 ωρών.
Σκοπός των αλλαγών και αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και όλων των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι να οικοδομήσουν ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο. Ένα σχολείο όπου η μεγάλη μάζα των μαθητών που θα τελειώνει στα 16 της χρόνια τη βαθμίδα γενικής εκπαίδευσης, θα έχει ένα πασάλειμμα γνώσεων, θα κατέχει απλώς ορισμένες δεξιότητες που θα την κάνουν ικανή να ανταπεξέλθει στο όραμα τους για τη «δίκαιη»/καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο νέος εργαζόμενος θα πρέπει να μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, ανειδίκευτος εργάτης των 400 ευρώ.
Οι επιπτώσεις αυτού του σχολείου στις χώρες της ΕΕ που έχει εφαρμοστεί χρόνια τώρα είναι τραγικές. Ορθώνουν ταξικούς φραγμούς στα παιδιά της εργατικής τάξης, δίνουν την όποια γνώση με το σταγονόμετρο, κοιτάζουν τους μαθητές και τους γονείς στην τσέπη.
Οι αλλαγές αυτές πέρα από το πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα θα έχουν άμεσες συνέπειες και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
Είναι φανερό ότι η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους στην εργασιακή αβεβαιότητα μιας και δεν υπάρχει το αντικείμενο τους για να το διδάξουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, όπου όλοι θα μπορούν να διδάξουν τα πάντα. Το σίγουρο είναι ότι θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, η πληθώρα των πολλαπλών μαθημάτων επιλογής θα οδηγήσει σε μόνιμη κινητικότητα των εκπαιδευτικών όπου θα «τρέχουν» από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ωράριο.
Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
Συνάδελφοι, το επόμενο διάστημα να πρωτοστατήσουμε στην πάλη μέσα από τις ΕΛΜΕ. Να μπλοκάρουμε αυτή την αντιδραστική αλλαγή στην εκπαίδευση.
Όλοι μαζί, μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί να διεκδικήσουμε ένα σχολείο που θα δίνει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση, ένα σχολείο που θα αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα του μαθητή, που θα τον εφοδιάζει με την κριτική ικανότητα, για να μπορεί να εξηγεί τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να την αλλάζει.
Ένα τέτοιο σχολείο βρίσκεται στον αντίποδα των σχεδιασμών της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων.
Νοέμβρης 2017