Νέα τουρκική Navtex για ΝΑΤΟική επιχείρηση στην περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης

Με νέα Navtex με την οποία γνωστοποίησε ΝΑΤΟική επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και υπό ΝΑΤΟικό μανδύα.

Η νέα Navtex που εκδόθηκε από το σταθμό Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, αφορά γνωστοποίηση προς τους ναυτιλλομένους για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» που διεξάγεταιστην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων.

Δεδομένου ότι η ΝΑΤΟική αποστολή είναι μόνιμη και η επιχείρηση δεν είναι καινούργια, η έκδοση Navtex από την Τουρκία εκτιμάται ότι αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων όσο αφορά τη δικαιοδοσία έκδοσης τέτοιων ενημερωτικών αγγελιών, που καλούν τους ναυτιλλομένους «να παράσχουν πληροφορίες για ύποπτες δραστηριότητες» και να ζητά τη «συνεργασία με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις».

Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική Navtex έρχεται λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη NATOική αναγγελία πραγματοποίησης ναυτικής άσκησης, στην ευρύτερη περιοχή που είχε δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη Navtex για έρευνες του Oruc Reis.

Πηγή: 902.gr