Αντιγράφοντας τον κ.Μίχαλο οι Νέοι Αυτοδιοικητικοί της Ρόδου και περιφερειακοί σύμβουλοι, κ.κ. Άγγελος Ανανίας , Ηλίας Ζωγραφίδης και Παναγιώτης Κουνάκης, προτείνουν, ως αντίμετρα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, την μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους για τρία χρόνια. Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι είναι με λίγα λόγια ένα μέσον καταπολέμησης της ανεργίας!
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
“Ενθάρρυνση ενάρξεως νέων επιχειρήσεων με μείωση πάσης φύσεως φορολογικών συντελεστών κάτω του 50% από αυτούς που ισχύουν σήμερα για τα πρώτα 3 έτη της λειτουργίας τους και μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα προσλαμβάνουν για αντίστοιχη χρονική περίοδο. Με τον τρόπο αυτό και η επιχειρηματικότητα θα μπορεί να αναπτυχθεί και η ανεργία να καταπολεμηθεί και η τοπική κοινωνία να τονωθεί και η συγκράτηση του πληθυσμού να επιτευχθεί και το Κράτος να αποκτήσει νέα έσοδα τόσο από τον εργοδότη επιχειρηματία όσο και από τον εργαζόμενο, οι οποίοι θα συνιστούν πλέον νέους ενεργούς φορολογούμενους πολίτες, ενώ μέχρι τότε κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ανεργία λαμβάνοντας επιδοτήσεις ανεργίας ή απορίας και επιβαρύνοντας, χωρίς καμία ανταπόδοση τα οικονομικά του κράτους.”
Νέα ορμητική φουρνιά
Αυτό που χαρακτηρίζει τους Ανανία Ζωγραφίδη Κουνάκη και άλλους φυσικά, ως νέα φουρνιά αστών πολιτικών και ανερχόμενων αστέρων της πολιτικής σκηνής του τόπου, είναι ότι διαθέτουν μεγαλύτερη ορμή στην εξασφάλιση προνομίων στο κεφάλαιο, στηριζόμενοι σε υπαρκτές δυσκολίες αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.
Ο κ. Κ. Μίχαλος τον οποίον αντιγράφουν είναι στέλεχος της Ν.Δ και πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Μίχαλος είπε ότι «απαραίτητη είναι η σταδιακή μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών, με ρυθμό της τάξης του 2% κατ’ έτος, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα του 10%».
Ανάλογες δηλώσεις υπήρξαν πρόσφατα από τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, στέλεχος των επιχειρηματικών ομίλων στην ιδιωτική ασφάλιση, για εισφορές 10%. Ίδιες απαιτήσεις έχει και ο ΣΕΒ.
Ο κ. Μίχαλος προτείνει για την ασφάλιση το ιδιωτικοποιημένο «σύστημα των τριών πυλώνων ανεξάρτητα από το αν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση», με το επιχείρημα ότι η μείωση των εισφορών θα … οδηγήσει σε αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης.
Επίσης σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωπούλου, δήλωσε για τα ασφαλιστικά ταμεία ότι, “Η αναμενόμενη πτώση των εσόδων για τα ταμεία ανά υπόχρεο θα αντισταθμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των υπόχρεων εισφοράς και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Με αποτέλεσμα η δημοσιονομική επίπτωση να είναι μικρή, σε σχέση με το αναπτυξιακό όφελος που θα προκύψει.”
Μ’ έναν σμπάρο πάει να χτυπήσει πολλά τρυγόνια
Μ’ έναν σμπάρο πάει να χτυπήσει πολλά τρυγόνια ο Κ. Μίχαλος : Και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών να προπαγανδίσει, και την ευελιξία στην αγορά εργασίας να δικαιολογήσει, και τη «μαύρη» εργασία να νομιμοποιήσει, και την ιδιωτική ασφάλιση να προωθήσει, επικαλούμενος την «αδυναμία» των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ασφάλισης και στη φορολογία.
Τα ίδια επιχειρήματα έχουν και οι κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της περιοχής μας Άγγελος Ανανίας , Ηλίας Ζωγραφίδης και Παναγιώτης Κουνάκης και μάλιστα τα συνδέουν με το τεράστιο πρόβλημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλους τους νησιώτες.
Ποιους υποστηρίζουν;
Η κατάργηση όμως αυτή θα σαρώσει όχι μόνο τους μικροεπαγγελματίες , αλλά και τους εργαζόμενους, άνεργους , συνταξιούχους, αγρότες. Γι’ αυτούς δεν έχουν να προτείνουν αντίμετρα! Ούτε κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τρόφιμα, φάρμακα, νερό, ΔΕΗ, κλπ, όπως άλλωστε αρνήθηκαν να στηρίξουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που περιελάμβανε αυτά τα μέτρα, ως ελάχιστη ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα. Ούτε βέβαια κατά διάνοια συμφωνούν αντί να πληρώσει ο εργατόκοσμος, να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι,οι τραπεζίτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις το 45% από τα κέρδη τους.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους
Τα τελευταία χρόνια, 2012-2014, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν απαλλάξει τους εργοδότες από εισφορές (5 μονάδες κάτω, που αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών εισφορών), που μειώνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων με το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, παρόλα αυτά δεν αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά εκτινάχθηκε η ανεργία, ενώ ταυτόχρονα γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς 200-300 ευρώ.
Σταθερές επιδιώξεις του κεφαλαίου είναι η σταδιακή απαλλαγή του κεφαλαίου από τη συμμετοχή του στην ασφάλιση και η κατάργηση κάθε προστασίας – ακόμα και τυπικής – για τους εργαζόμενους.
Στη συνέχεια επικαλούνται….τα ελλείμματα για να πετσοκόψουν παροχές στην υγεία και στις συντάξεις. Η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» αποτελεί για το κεφάλαιο ένα κρίσιμο πεδίο δημιουργίας νέων «ευέλικτων» θέσεων εργασίας για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η κατάργηση του κατώτερου μισθού, των ΣΣΕ, η γενίκευση των ελαστικών μορφών είναι οι επιλογές του κεφαλαίου για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Ποια είναι η πραγματικότητα στο τομέα της οικονομίας
Οσο οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις μεγάλες και διεκπεραιώνουν ένα μέρος από τις δραστηριότητες που διευκολύνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου είναι αναγκαίες για το σύστημα. Οταν όμως η υπερσυσσώρευση κερδών δημιουργεί λιμνάζοντα – αναξιοποίητα κεφάλαια, τότε οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις γίνονται εμπόδιο και βαρίδι για την παραπέρα ανάπτυξη της μεγάλης επιχείρησης. Ετσι, εκεί που η μικρομεσαία επιχείρηση, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τώρα πρέπει να σπάσει η ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων αυτών, ώστε τα υψηλά κέρδη που παράγονται στην κοινωνία, να μοιράζονται σε μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων.
Είναι πορεία νομοτελειακού χαρακτήρα για τον καπιταλισμό, είναι αντικειμενική εξέλιξη στις σχέσεις εκμετάλλευσης. Που σημαίνει, προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολουμένων και ένταξη πολλών απ’ αυτούς στις στρατιές των ανέργων. Ο μόνος τρόπος να ανακοπεί αυτή η διαδικασία βρίσκεται στην προοπτική ανατροπής των ίδιων των σχέσεων παραγωγής του καπιταλισμού και η λύτρωση, τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, από τη γάγγραινα του κέρδους και της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Γιατί τότε τα μονοπώλια θα κοινωνικοποιηθούν, οι μικροπαραγωγοί θα ενταχτούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς και όλοι θα παράγουν για το λαό, δηλαδή για τους ίδιους και όχι για λίγους καπιταλιστές.
Για το σήμερα
Η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να μη συμβιβαστούν με τον εφιάλτη των καθημερινών χρεών και να αγωνιστούν για άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο, όπως ισχύει για όλους. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, (νόμος το επέβαλε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, άμεσος τερματισμός των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Τέρμα στις νέες περικοπές σε συντάξεις – παροχές – επιδόματα. Αμεση ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις και παροχές υγείας πρόνοιας, δωρεάν για όλους.
Το ΚΚΕ στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών βιοτεχνών – μικρών εμπόρων και αυτοκινητιστών, κατέθεσε τροπολογία για επαναφορά του αφορολογήτου, διεκδικεί να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και ασφαλιστικής κάλυψης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ , με ανανέωση των βιβλιαρίων Υγείας ανεξαρτήτως χρεών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ , κεφαλαιοποίηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άτοκη καταβολή τους.
Για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων αυτοαπασχολουμένων, λύση δίνει η πρόταση του ΚΚΕ για διαγραφή μέρους του δανείου που έχουν λάβει. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου συνολικού χρέους, προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, να γίνει άτοκα και να μην ξεπερνά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.