Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτη μέρα το «Oruc Reis»

Το «Ορούτς Ρεις» συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» με τα βοηθητικά του «Ataman» και «Cengiz Han» και ένα στολίσκο από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία.

Τα πλοία κινούνται βορειοανατολικά, προς το ανατολικό άκρο της περιοχής που έχουν οριστεί από την τουρκική Navtex της 10ης Αυγούστου, που η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει με αντι-Navtex ως άκυρη και παράνομη.

Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η θέση του «Ορούτς Ρέις» το μεσημέρι της Τετάρτης
Σε εξέλιξη παζάρια που σπρώχνουν σε «διάλογο» και συνεκμετάλλευση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «φουλάρει» στην κατεύθυνση των παζαριών και των επικίνδυνων διευθετήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, αναμασώντας παράλληλα τους χρεοκοπημένους μύθους των «ισχυρών συμμάχων» της αστικής τάξης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που τάχα προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη στις 14 Αυγούστου, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις. Ο Ν. Δένδιας θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, καθώς την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επαφή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά την τελευταία περίοδο και πλήρης συντονισμός για την αντιμετώπιση των εξελίξεων. «Βλέπουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική να εξελίσσεται επικίνδυνα. Υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση αυτής της προκλητικής, πειρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεφώνημα, λοιπόν, του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού των ενεργειών των δύο κρατών. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα και βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση να οξύνεται. Επιβάλλεται, λοιπόν, η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών», σημείωσε.

Παρέμβαση και από το Ισραήλ

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε σήμερα και η Ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία μέσω του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά και τα συμβόλαια συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνει την παρέμβασή της στην περιοχή. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Σήμερα πάντως  ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών σε ανάρτησή του στο «Twitter».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ