Η πλούσια αγωνιστική δράση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

συνέλευση συνταξιούχων

συνέλευση συνταξιούχωνΤο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της Ρόδου, πραγματοποίησε σήμερα την εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, έχοντας να παρουσιάσει μια πολύ πλούσια δράση, με δυναμική παρουσία και παρέμβαση σε κάθε μορφή αγώνα που αποφασίστηκε από κοινού με τα μέλη του. Δικαίως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αισθάνονται υπερήφανοι γιατί δεν επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν από τη ζωή, αλλά να δώσουν ζωή στα όνειρα των παιδιών τους και τα δικά τους στο δρόμο του αγώνα.

Η Πρόεδρος του Σωματείου κυρία Φαρμακίδου Γεωργία, χαιρέτισε τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου, ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη πολύτιμη προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που με μεράκι και πολύ κόπο ανταπεξήλθαν στα καθήκοντά τους.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη βαρβαρότητα των μέτρων που επέβαλαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν γιατί αυτό απαιτεί η ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεφοπλιστών, των μεγαλοβιομήχανων, των τραπεζών και των πολυεθνικών. “Υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις μας, το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις υπόλοιπες παροχές. Ολα αυτά τα έχουμε πληρώσει μια ζωή με το αίμα μας. Εμείς δεν τα δανειστήκαμε. Τα δουλέψαμε. Δεν είναι μόνο οι περικοπές που επέβαλαν. Στρατηγικός τους στόχος είναι να εξολοθρεύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας είναι η “δίκαιη ανάπτυξή” τους. Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος του αγώνα.Να είσαστε αισιόδοξοι», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμος Κουμπούρης.

Ο Γραμματέας του Σωματείου Πάρις Παπαθεοδώρου, εισηγήθηκε τον πλούσιο σε δράση απολογισμό του Σωματείου.Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα:

“Η τρίχρονη θητεία του απερχόμενου ΔΣ ήταν γεμάτη δραστηριότητες σε μια περίοδο που τα μέτρα των κυβερνήσεων των Μνημονίων ήταν ιδιαίτερα σκληρά για τους συνταξιούχους.

Θα θυμίσουμε τους κύριους στόχους του αγώνα που το ΔΣ είχε θέσει όταν εκλέχθηκε το 2014

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων
  • Συμμετοχή σε πανελλήνιες διαμαρτυρίες συνταξιούχων και εργαζομένων
  • Προβολή τοπικών ζητημάτων που απασχολούν τους συνταξιούχους και γενικά τους εργαζόμενους
  • Πάλη για τη μείωση της ανεργίας. Δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Προβολή και ενημέρωση θεμάτων υγείας και παιδείας.
  • Προβολή θεμάτων ειρήνης στη χώρα μας και παγκόσμια.

Το ΔΣ του Σωματείου μας πραγματοποίησε 15 συνεδριάσεις.  Ανέπτυξε δράση σε όλους τους παραπάνω τομείς. Προσπάθησε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να ενημερώνει διαρκώς τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους για τα εξοντωτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τα νέα  που παίρνει η σημερινή, σε εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Το Σωματείο συμμετείχε σε συλλαλητήρια και απεργίες. Πέρα από την παρουσία των συνταξιούχων  συμπαραστάθηκε με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου. Αναφέρουμε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις

-23.06.15  Συμμετοχή σε συλλαλητήριο των συνεργαζομένων Συνταξιουχικών   Οργανώσεων.  Το συλλαλητήριο  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  στις 23 Ιουνίου. Το Σωματείο αντιπροσώπευσε μέλος του ΔΣ. Αιτήματα: Αξιοπρεπείς συντάξεις, αποκατάσταση των περικοπών, να μη γίνει καμία νέα περικοπή,  να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι

* 20 & 21.10  2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα  το  21ο  Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Το Σωματείο μας συμμετείχε με δύο αντιπροσώπους

*26.11.15 το Σωματείο οργάνωσε   εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΚΤΑΙΟΝ για τις νέες περικοπές των συντάξεων που ετοίμαζε η κυβέρνηση

*23/02/16 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Κουμπούρης παρουσίασε στη Ρόδο τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει το προωθούμενο Σ/Ν για το Ασφαλιστικό σε όλους τους συνταξιούχους σημερινούς και μελλοντικούς. Κάλεσε τους συνταξιούχους να αγωνιστούν, ώστε να μη γίνει νόμος το σχέδιο αυτό και να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και των παροχών υγείας.

*27. 06. 2016. Το Σωματείο οργάνωσε συλλαλητήριο όπου κατήγγειλε  την εξαθλίωση  στην οποία έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους, τους  άνεργους, τους εργαζόμενους  η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν πιστά οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010. Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό κατεδαφίζει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών.

* 8. 12. 2016. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κάλεσε όλους τους συναδέλφους να διαδηλώσουν μαζί με μισθωτούς, μικρούς επαγγελματίες και  άνεργους   ενάντια  στα νέα αντεργατικά μέτρα

* 3. 4. 2017   Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της Ρόδου κάλεσε τα μέλη του, όλους τους συνταξιούχους, όλους όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούμε για την απόφαση της ΔΕΗ να αναθέσει την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες. Δόθηκε υπόμνημα στη ΔΕΗ με το οποίο κάλεσε τη ΔΕΗ να μην υλοποιήσει μια τέτοια απόφαση και ζητάει :

  • Να αφαιρεθούν τα τέλη και οι χρεώσεις, που βαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ πέρα από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας ολόκληρης της ΔΕΗ Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

*17.5.17. Το Σωματείο Συνταξιούχων συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την ευκαιρία απεργίας όπου τονίσαμε ότι η τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με τους δανειστές είναι στην ουσία ένα 4ο Μνημόνιο. Με τη συμφωνία αυτή  προβλέπεται:

– Μείωση συντάξεων μέσα στο 2018  που θα φθάνει μέχρι και το 18%

– Μείωση των παροχών αναπηρίας

– Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 100 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους μέσα στο 2017.   Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί  για όλους το Δεκέμβριο του  2018

– Περικοπές δαπανών για ιατρική περίθαλψη το 2017 και 2018.

– Μείωση κατά 30% των δαπανών για φάρμακα, εξετάσεις κτλ. το 2017

– Μειώσεις στις επικουρικές  μέχρι και το 80%.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

*Συμμετοχή στον αγώνα κατοίκων κατά του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή Αγ. Νικολάου

*Καταγγελία στα ΜΜΕ  για την απαράδεκτη κατάσταση των χώρων αναμονής του  ΚΕΠΑ,

*Φεβρουάριος 2015. Ζητήσαμε από τη  ΔΕΥΑΡ να μειώσει στο μισό τους λογαριασμούς χαμηλοσυνταξιούχων και να μη κόβει το νερό όταν αδυνατούν να πληρώσουν

* 2. 2015. Με διαμαρτυρία μας προς το Δήμο Ρόδου ζητήσαμε

-να μειωθούν, τουλάχιστον κατά 50%, όλα τα Δημοτικά τέλη

-να ισχύσουν μειωμένα εισιτήρια για τους συνταξιούχους στις συγκοινωνίες

* 2. 2015. Με επιστολή μας προς τη ΔΕΗ ζητήσαμε από την επιχείρηση:

– Να σταματήσει να επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των χαμηλοσυνταξιούχων  με τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις».

– Να πάψει να κόβει το ρεύμα από σπίτια χαμηλοσυνταξιούχων που δεν μπόρεσαν πληρώσουν

* 5.04.2017. Το Σωματείο μας επανήλθε σχετικά με το νερό και το ρεύμα. Τα παρακάτω αιτήματα τέθηκαν με υπομνήματα του Σωματείου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Δήμο Ρόδου και ζητήσαμε να αποτελέσουν θέματα συζήτησης στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχα:

► να αναγνωρίσουν ότι το νερό και η ενέργεια είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα.

► να μειωθεί κατά 50% η τιμή του νερού

► να πάρουν θέση στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των συνταξιούχων, των  απόρων, που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

► να υποστηρίξουν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα  ΔΕΗ και  ΔΕΥΑΡ.

► να καταδικάσουν την ανάθεση από τη ΔΕΗ των εισπράξεων των απλήρωτων λογαριασμών σε  ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες.

Πρόσφατα  εισπρακτική εταιρία έκοψε το ρεύμα φτωχής οικογένειας της π. πόλης. Με παρέμβαση μελών του ΔΣ   το ρεύμα να επανασυνδέθηκε.

*Επίσκεψη στη ΔΕΥΑΡ και διαμαρτυρία στη διοίκηση για την αυθαίρετη προσθήκη τελών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

* Οργανώθηκαν με επιτυχία τρεις διαλέξεις με ομιλητές ειδικούς γιατρούς της Ρόδου για θέματα υγείας, τα οποία απασχολούν τους συνταξιούχους

*Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της Ρόδου συμμετείχε και  συμπαραστάθηκε σε κινητοποιήσεις   του προσωπικού του Νοσοκομείου της Ρόδου με στόχο την άμεση αναβάθμισή του.

Επανειλημμένα έκλεισε συμβολικά  τα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων στο Νοσοκομείο και στον ΕΟΠΥΥ και ενημέρωσε ασθενείς και επισκέπτες.

* 10. 02. 2015. Το Σωματείο Συνταξιούχων  με επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να αντιμετωπιστεί άμεσα το   θέμα της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.  Συγκεκριμένα:

▬ Την άμεση αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Ρόδου,

▬ Άμεση πρόσληψη δέκα αναισθησιολόγων με μόνιμη απασχόληση στο νοσοκομείο της Ρόδου.

▬ Την κατάργηση κάθε είδους εισιτηρίου για την παροχή υπηρεσιών στο νοσοκομείο .

*Συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με τη διοίκηση του σωματείου νοσηλευτών του νοσοκομείου μας.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

*19.6. 2015 Το ΔΣ του Σωματείου μας αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της «Ροδιακής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» και να συμμετάσχει στη συγκρότηση γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα κατά της σχεδιαζόμενης αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο.

Κλείνοντας καλούμε όλους τους συνταξιούχους άνδρες και γυναίκες να γραφτούν στο Σωματείο μας και να κάνουν έτσι πιο δυνατή τη φωνή του. Παρά τις δυσκολίες έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε αρνητικές εξελίξεις.”