Κυβέρνηση: κλιμακώνει την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Συνέχεια στο πετσόκομμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές δίνει η κυβέρνηση, υποτάσσοντας την υγεία του λαού και των ταξιδιωτών στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προσφέροντας ταυτόχρονα το πάτημα στους μεγαλοξενοδόχους να απαιτούν «ξήλωμα» ακόμα και αυτών των ελάχιστων και αποσπασματικών ημίμετρων που λήφθηκαν κατόπιν εορτής, μετά την αισθητή αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.

Μετά τα αεροπλάνα προαναγγέλλουν «πάστωμα» επιβατών και στα καράβια

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξή του ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης προανήγγειλε «σημαντική αύξηση» στο όριο πληρότητας των πλοίων της ακτοπλοΐας μέσα στις επόμενες μέρες, προσθέτοντας ότι «έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου».

Να σημειωθεί ότι η επιτρεπόμενη πληρότητα έχει ήδη αυξηθεί μια φορά, από το 55% στο 65%, ενώ οι εφοπλιστές από καιρό πιέζουν για σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση, επικαλούμενοι και το γεγονός ότι για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού το όριο πληρότητας στα αεροπλάνα τέθηκε εξαρχής στο 100%…

Ξήλωμα και των ημίμετρων και κουκούλωμα των στοιχείων απαιτούν οι μεγαλοξενοδόχοι

Από κοντά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με ανακοίνωσή της απαιτεί το παραπέρα ξεχείλωμα των ήδη ποδοπατημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και κουκούλωμα των πληροφοριών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Στο επίκεντρο της κριτικής της βάζει την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική ύπαρξη αρνητικού τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται οδικώς στη χώρα (από τον Προμαχώνα), η οποία βέβαια αφορά μόνο τον οδικό τουρισμό και λήφθηκε μόνο μετά τη μεγάλη αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων από τα Βαλκάνια.

«Οι κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες πάγωσαν και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη πραγματοποιηθείσες», αναφέρουν οι μεγαλοξενοδόχοι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι προσφέρθηκαν να «χρηματοδοτούν το 50% του κόστους του τεστ για τους πελάτες τους», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μένουν χωρίς τακτικό διαγνωστικό έλεγχο και ιατρική παρακολούθηση…

«Δεν νοούνται “αποκλεισμοί” τουριστών βάσει της χώρας προέλευσης», προσθέτει η ΠΟΞ, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και το παραμικρό προληπτικό μέτρο, ακόμα και αυτά τα περιορισμένα ημίμετρα που πήρε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση θεωρούνται κόστος για το κεφάλαιο… Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της για τα συμφέροντά του, π.χ. με το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία χωρίς καν να απαιτείται αρνητικό τεστ, ενώ προετοιμάζει το έδαφος και για τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι μεγαλοξενοδόχοι αξιώνουν ακόμα μεγαλύτερο κουκούλωμα στα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δίνονται με το σταγονόμετρο από την κυβέρνηση. Ετσι, η ΠΟΞ, επικαλούμενη «την εσφαλμένη εικόνα που δημιουργείται, πως οι προορισμοί στους οποίους υπάρχουν κρούσματα δεν είναι ασφαλείς», απαιτεί «οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους».

Παράλληλα, ζητά νέα μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων, προκειμένου να ρεφάρουν το «κόστος λειτουργίας λόγω της εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων της τάξεως 5% – 7%» με νέες φοροαπαλλαγές κ.ά.

Ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ: Ενοχλούνται και από τις αόριστες «προτροπές» για παροχή μάσκας

Σε ένα τέτοιο φόντο, ως «αντίβαρο» σε αυτό το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ από το περασμένο Σάββατο, ενώ προσδιόρισε το σχετικό πρόστιμο για μη χρήση μάσκας στα 150 ευρώ.

Επιδιώκοντας να κουκουλώσει το γεγονός ότι και αυτό το μέτρο της κυβέρνησης και ο τρόπος υλοποίησής του παραπέμπουν στην «ατομική ευθύνη» των εργατικών – λαϊκών οικογενειών να προμηθευτούν μάσκες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης «πέταξε» μια γενική και αόριστη «προτροπή» στα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μάσκα σε όποιον πελάτη δεν έχει. Οι δε ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι θησαύρισαν μέσα στην πανδημία, έσπευσαν να «διαρρεύσουν» την «ενόχλησή» τους για τις «παρανοήσεις» που μπορεί να επιφέρει ακόμα και αυτή η «προτροπή», επικαλούμενοι το «κόστος» για μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους, δηλαδή για τα περιορισμένα μέτρα που πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο μετά τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των σωματείων για τους εργαζόμενους, που με ευθύνη και της κυβέρνησης δούλευαν χωρίς καμία προστασία, με άθλιους όρους και μέσα στην καρδιά της πανδημίας…

Στο μεταξύ, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ορισμένα επιπλέον επιμέρους μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα:

— Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 21/7 έως και την Τρίτη 4/8 η οδική είσοδος στην Ελλάδα για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων (δηλαδή σε 6 από τις 12 χερσαίες πύλες).

— Υποχρεούνται και οι Ελληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής και οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF), καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης.

— Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν τις 4/8, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη της Τρίτης, 21 Ιουλίου 2020