Οι Ναύτες της παραμεθορίου σε απόγνωση

Είμαστε ναύτες που υπηρετούμε σε νησιά της παραμεθορίου, σε καραντίνα από τα μέσα Μάρτη. Ακόμη άγνωστο πότε θα επιστρέψουμε. Πέραν της αβεβαιότητας γινόμαστε μάρτυρες αδικιών και διακρίσεων. Ας το πάρουμε από την αρχή.
30 Απριλίου

Ξεκινάει η άρση των μέτρων. Με την σειρά του το ΓΕΕΘΑ με μια απροσδιόριστη διαταγή θέτει το χρονοδιάγραμμα άρσης μέτρων στις ένοπλες δυνάμεις. Ειδικά αναφέρει από 4 Μάη χορηγούνται 15ημερες άδειες στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών. Οι άδειες για το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό θα χορηγούνται με βάση την εκάστοτε υπηρεσιακή ανάγκη. Με αυτήν την διατύπωση δημιουργήθηκαν ερωτήματα. Με τους στρατεύσιμους στην παραμεθόριο τι γίνεται; Ανήκουμε στο υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό; Αν ναι τότε σημαίνει ότι θα αρχίσουμε και εμείς να παίρνουμε άδειες, αν όχι σημαίνει ότι στην διαταγή δεν αναφέρονται καθόλου οι στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες.

3 Μάιου

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ΥΕΘΑ απαντώτας σε ερώτηση για τις άδειες των στρατευσίμων τονίζει: “οι άδειες αρχίζουν να υλοποιούνται από αύριο σαφώς και έπρεπε να μιλήσω πρώτα για τους φοιτητές μας διότι είναι 2 μήνες κλεισμένοι. Δεν θέλω να κάνω διαχωρισμό στρατευσίμων – μόνιμων ούτως ή άλλως στις υπηρεσίες γινόντουσαν ολιγόωροι έξοδοι για τους ντόπιους ήταν θετικό γιατί πήγαιναν σπίτια τους για τους υπόλοιπους ήταν πιο δύσκολο αλλά σαφώς από αύριο θα αρχίσουν να δίνονται οι απαραίτητες άδειες για όλους”.

5 Μάιου

Μετά από διαταγή του ΓΕΣ είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια φαντάρους του πεζικού να φεύγουν στα σπίτια τους με άδειες. Η ενημέρωση που έχουμε από τα στελέχη είναι ότι σε εμάς δεν μας έχει έρθει ακόμη διαταγή.

15 Μάιου

Στέλνει το ΓΕΝ διαταγή ότι επιτρέπεται η μετακίνηση ναυτών σε ηπειρωτική χώρα και Κρήτη. Για τα υπόλοιπα νησιά τίποτα.

Αυτή η ασάφεια δημιουργεί τα εξής ερωτήματα:

Πότε θα επιστρέψουμε στις οικογένειες μας; Θα πάρουμε όλη την άδεια που δικαιούμαστε;

Σαν ναύτες της παραμεθορίου είμαστε 70 μέρες σε καραντίνα, από τις οποίες και οι 70 είναι υπηρεσίες. Έχουμε κουραστεί και νιώθουμε αδικημένοι! Παρά την καλή θέληση των στελεχών εδώ πέρα να διευκολύνουν την κατάστασή η τελική απόφαση είναι του ΓΕΝ.

Για αυτό καλούμε το ΓΕΝ:
  • Να απαντήσει στα προηγούμενα ερωτήματα
  • Να αναλογιστεί ότι τα μέτρα που πάρθηκαν επιβάρυναν κυρίως τους ναύτες της παραμεθόριο και τις οικογένειές τους και ψυχολογικά και οικονομικά.
  • Να επιτρέψει να μπορέσουμε να γυρίσουμε στις οικογένειες μας και εμείς. Ξέρουμε ότι το θέμα δεν είναι υγειονομικό διότι οι φαντάροι (που είναι πολύ περισσότεροι αριθμητικά) πήραν άδειες και επίσης καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνα ερχόμασταν σε επαφή με ναύτες και στελέχη από πολεμικά πλοία που ερχόντουσαν από Αθήνα.
  • Να εξασφαλίσει ότι θα πάρουμε όλη την άδεια που δικαιούμαστε και ότι δεν θα μπλέξουμε με διαδικασίες υποστελέχωσης, τύπου δεν γίνετε να πάρετε όλη την άδεια σας διότι δεν έχουμε κόσμο (για αυτό τον λόγο υπάρχουν οι αποσπάσεις).

Σε γενικό πλαίσιο καλούμε το ΓΕΝ να ασχοληθεί με τους ναύτες τις παραμεθορίου που και αν είμαστε λίγοι σε σχέση με το πεζικό, παραμένουμε άνθρωποι με δικαιώματα και οικογένειες που μας περιμένουν.

Να σταματήσει η αδικία και η διάκριση μεταξύ των σωμάτων διότι στην τελική είναι παράλογο οι μόνοι στις ένοπλες δυνάμεις για τους οποίους ισχύει ακόμη η καραντίνα να είναι οι ναύτες των νησιών της παραμεθορίου

Πηγή: alt.gr