Για τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σχετικά με την ονομαστική στοχοποίηση μελών του, από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε από τον τελευταίο, όταν μέλη του συλλόγου εξέφρασαν δημόσια τη γνώμη τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, που προκαλεί ο τρόπος  λειτουργίας του ναυπηγείου Νεωρίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους:

”H φετινή Πρωτομαγιά βρήκε τους εργαζόμενους στην χώρα μας, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η παγκόσμια κρίση από την πανδημία, με τα εκατομμύρια κρούσματα και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, έφερε στο προσκήνιο τον απάνθρωπο χαρακτήρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που αποθεώνει τις «αγορές» και το κέρδος σε βάρος της υγείας και των αναγκών των εργαζομένων αλλά ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Την παραμονή αυτής της Πρωτομαγιάς βρήκε την ευκαιρία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων να στοχοποιήσει και μάλιστα ονομαστικά συμπολίτες μας, ( μεταξύ των οποίων συναδέλφους  νυν και πρώην μέλη του σωματείου μας) οι οποίοι δημόσια έχουν εκφράσει τη γνώμη τους, εδώ και καιρό, για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί ο τρόπος  λειτουργίας του ναυπηγείου Νεωρίου, που επιλέγουν οι ιδιοκτήτες (;)  για να μειώνουν το κόστος λειτουργίας, αυξάνοντας αντίστοιχα τα κέρδη τους .

Δυστυχώς, δεν είναι πρώτη φορά που η ηγεσία του εργατικού κέντρου  όπως και η αντίστοιχη του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου, έχουν επιλέξει τέτοιου είδους  πρακτικές. Είναι γνωστοί οι τραμπουκισμοί  στην  πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα βαρέα μέταλλα στο βυθό του λιμανιού της Ερμούπολης, οι προπηλακισμοί  συμπολιτών που εκφράζουν την ανησυχία τους για την ρύπανση  και,  παλαιότερα, η αντίστοιχη αντιμετώπιση των 14 εργατών του Νεωρίου που διαφώνησαν με τις επιλογές του σωματείου, όπως και η “επίσκεψη” “συνδικαλιστών” στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών  Εργασίας που ..τόλμησαν να ελέγξουν καταγγελίες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ως εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι ΙΕΡΟ. Ως σωματείο στηρίζουμε, όπως έχουμε στηρίξει και στο παρελθόν ακόμα και με κινητοποιήσεις, το δικαίωμα αυτό των συναδέλφων του Νεωρίου. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, είναι  ΙΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΣ ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και την δημόσια υγεία. Η  πανδημία που περνάμε ανάγκασε  να  αντιληφθούν την αξία της δημόσιας υγείας ακόμη και οι πιο  αμετανόητοι οπαδοί της “αγοράς”….

Είναι έκθετοι,  σε όλους τους εργαζόμενους, όσοι “συνδικαλιστές” βάζουν στην ζυγαριά το δικαίωμα στη δουλειά με το δικαίωμα στην υγεία και την ζωή, ΓΙΑΤΙ “ΚΛΕΒΟΥΝ” ΣΤΟ ΖΥΓΙ….

Στην πραγματικότητα  βάζουν στο ζύγι τα κέρδη του αφεντικού με την ανάγκη του εργάτη να δουλέψει, θυσιάζοντας την υγεία του και την υγεία των παιδιών του.

Αυτή την «λογική» την γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι, όπως γνωρίζουν και που οδηγεί.

Είναι η λογική του εργοδοτικού “συνδικαλισμού” που ζητά να φουσκώνει το κράτος τις τσέπες των μεγαλοεργοδοτών,  προκειμένου να συνεχίσουν πετάνε ξεροκόμματα στους εργαζόμενους… Είναι η λογική των “συνδικαλιστών” που μιλάνε με την (μασκαρεμένη) φωνή της εργοδοσίας.

Είναι, στην προέκτασή της, η ίδια «λογική» που προπαγάνδιζαν  ( ανοίγοντας κεφάλια αγωνιστών) οι φονιάδες της “χρυσαυγής”, πως για την ανεργία φταίνε τα δικαιώματα και τα… ψηλά μεροκάματα…

Είναι η λογική των προκατόχων των σημερινών εργατοπατέρων που καλούσαν τους εργαζόμενους να προσκυνήσουν τους προηγούμενους “σωτήρες” του ναυπηγείου, αυτούς που φεύγουν (;)  σήμερα με …αγάπη για τον τόπο και γεμάτες σε δημόσιο χρήμα τσέπες…..

  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να  απομονώσουν τις κραυγές του εργοδοτικού “συνδικαλισμού” και τα φερέφωνα της  εργοδοσίας.  

Μπορούμε  όλοι μαζί, ανεξάρτητα από εργοδότη και σχέση εργασίας, να οργανώσουμε τον καθημερινό αγώνα  για σταθερή δουλειά  με δικαιώματα και αξιοπρεπή μεροκάματα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον και κυρίως με σεβασμό στο μέλλον που φτιάχνουμε για τα παιδιά μας.