Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις νέες περικοπές και την κατάργηση αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας

ερώτηση για περικοπές σε ΑΜΕΑ

ερώτηση για περικοπές σε ΑΜΕΑ

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις νέες περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών και τον περιορισμό των δικαιούχων που δρομολογούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και την ΕΕ στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Για τα επιδόματα αναπηρίας μεθοδεύεται συγκεκριμένα η καθιέρωση ενός συστήματος παροχής με κριτήρια που παραπέμπουν στη λογική του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος, δηλαδή ένα πενιχρό βοήθημα των πιο εξαθλιωμένων με σκοπό την κατάργηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και αυτών της αναπηρίας. Είναι όμως αδύνατο να ζήσει ένας άνθρωπος με 200€ το μήνα, πολύ περισσότερο ένας ανάπηρος που γι’ αυτόν το κόστος ζωής είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Παράλληλα, πληθαίνουν διαρκώς οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ που αφήνουν χιλιάδες αναπήρους και χρόνια πάσχοντες από τα εργατικά λαϊκά στρώματα χωρίς επίδομα ή σύνταξη μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας με βάση και τις οδηγίες των μνημονίων, ενώ ήδη τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους πλήττονται και από τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται.

Αντίστοιχα, η ΕΕ με την «ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία» προωθεί τη λεγόμενη «προσβασιμότητα» που δεν αποσκοπεί στην πραγματικότητα στην πρόσβαση ΑμεΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά αντίθετα στην «πρόσβαση» των επιχειρηματικών ομίλων στα ΑμεΑ ως πελάτες.

Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την ικανοποίηση των αναγκών των ΑμΕΑ ως «κόστος» για το κράτος και ως πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης και εμπορευματοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω κρίσης οι επιχειρήσεις στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή και την παραγωγή και εμπορία ειδών για αναπήρους κατέγραψαν ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία.

Όλα αυτά δείχνουν το βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρ. Επιτροπή:

«- Επιβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης δρομολογούνται περικοπές και κατάργηση αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας;

– Πώς τοποθετείται στο ότι αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα των ΑμΕΑ καρατομούνται με τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες αδυνατούν να κάνουν τις θεραπείες τους ή τις κάνουν ανεπαρκώς λόγω των περικοπών;»