“Δίκαιη ανάπτυξη” σ΄ένα άδικο σύστημα, δεν υπάρχει

Η συζήτηση για το πόσο «άδικος» ή «δίκαιος» είναι ο προϋπολογισμός , είναι πέρα για πέρα κάλπικη και προκλητική από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών είπε μέσες – άκρες ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι όσο δίκαιος θα ήθελε η κυβέρνηση, αλλά ο καλύτερος δυνατός, στο σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο που βρίσκεται η χώρα, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι, όσο απομακρύνονται τα μνημόνια και η «εποπτεία», τόσο «δικαιότεροι» θα γίνονται οι προϋπολογισμοί του κράτους. «Δίκαιος» προϋπολογισμός στον καπιταλισμό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί (και δεν πρόκειται) να υπάρξει ποτέ «δίκαιη» ανάπτυξη.
Στον προϋπολογισμό του 2018 διογκώνεται η φοροληστεία

Οι άμεσοι φόροι για το 2018 θα φτάσουν στα 20,7 δισ. ευρώ.  400 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2017 . Οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, θα φτάσουν τα 27,4 δισ. (από 26,9 δισ. φέτος) , με νέα διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέσα σ’ αυτό το ποσό έχει υπολογιστεί και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) αποτελούν το 56,1% της συνολικής μάζας των φόρων.

Οπως προκύπτει, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Οι «φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών» (ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις κ.ά.) φτάνουν σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής έστω και για μία μέρα συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό.

Παράλληλα, η συνολική μάζα των κάθε είδους κρατικών εσόδων αναμένεται στα 54,2 δισ. (από 52,1 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 2,1 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, η φορολογία στα κάθε είδους «νομικά πρόσωπα» (εταιρείες) προβλέπεται να συνεχίσει σε ρότα μείωσης το 2018 κατά 3,2% και να διαμορφωθεί στα 3,3 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 6,9%των άμεσων και των έμμεσων φόρων.

Κι όχι μόνο μειώνεται η φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, τους δίνονται και «μερίσματα».

Οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε 6,75 δισ.,από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η μείωση του ΕΚΑΣ (240 εκατ.) αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα από τις ενισχύσεις που θα δοθούν στα μονοπώλια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού .

Τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2018 απογειώνονται στο 3,82% του ΑΕΠ, φτάνοντας στα 7 δισ.ευρώ. Σε σχέση με το 2017 («πλεόνασμα» 4,36 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω διόγκωση ύψους 2,64 δισ. ή κατά 65,2%, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών μέτρων είτε σε φάση κάμψης είτε σε φάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι δαπάνες του «τακτικού προϋπολογισμού » (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα περικοπούν στα 48,4 δισ. (από 50,1 δισ. φέτος) ή κατά επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ!

Μεταξύ άλλων, για «Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία»,προβλέπονται 19,4 δισ. από 21 δισ. φέτος, με περαιτέρω κατακρεούργηση ύψους 700 εκατ.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.Την επόμενη χρονιά προβλέπεται να κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ., φτάνοντας μόλις τα 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος και από 921 εκατ. το 2015!).

Μια συσχέτιση των παραπάνω κομβικών στοιχείων δίνει τρανή απόδειξη ότι ο λαός ματώνει για να επιτευχθούν οι όποιοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Για το ΑΕΠ: Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί στο 2,5%, από 1,6% το 2017.

Οι νέες επενδύσεις(«ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν κατά 11,4% (από 5,1% φέτος), ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, βάσει των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης», όπως αναφέρεται.

Σε «τρέχουσες τιμές» το 2018 θα φτάσει σε 184,7 δισ. ευρώ από 178,6 δισ. το 2017. Σε απόλυτα μεγέθη, σε σχέση με φέτος, θα ενισχυθεί κατά 6,1 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν σε ποσοστό 11,4% (από 5,1% φέτος), ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, βάσει των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης».

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτηση των ρυθμών του ΑΕΠ προ κρίσης (κατρακύλα 26% από το 2008 μέχρι σήμερα), σύμφωνα με τις τάσεις που διαβλέπει ο ΕSM, θα απαιτήσει ακόμη 20 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2038.

Σπάει «κοντέρ» το κρατικό χρέος

Κι ενώ η φοροληστεία συνεχίζεται, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πάει στα τάρταρα, το δημόσιο χρέος για το 2018, προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 343 δισ. ευρώ.

Η μάζα του κρατικού χρέους αναμένεται στο 185,7% του ΑΕΠ για το 2018. «1 το κρατούμενο» είναι η αποπληρωμή του κρατικού χρέους, μέσω των «πρωτογενών πλεονασμάτων» που φορτώνουν στις πλάτες του λαού, με περικοπές σε συντάξεις, Πρόνοια, τη φοροληστεία κ.ο.κ., και μάλιστα για μια υπόθεση που αφορά το «βαθμό ελευθερίας» για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, δηλαδή ξεκομμένη από τα λαϊκά συμφέροντα.

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, το οποίο προβλέπει τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους στο 60% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο του ΕSM, σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πλεονάσματα και τις υποθέσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, η αναλογία του κρατικού χρέους αναμένεται να υποχωρήσει στα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή στο 65,4% το 2060!