Για την επέτειο της Ενσωμάτωσης

Κινητοποίηση του Ε.Μ.Π.Α. την ημέρα της ενσωμάτωσης, 31 Μαρτίου 1947.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ν.Δωδεκανήσου ΚΚΕ για την επέτειο της Ενσωμάτωσης, που είναι σήμερα, αναφέρει:

«7 Μάρτη. Μια μέρα στην Ιστορία της Δωδεκανήσου που αποτυπώνει τη δύναμη που μπορεί να επιδείξει ο αγωνιζόμενος λαός, όταν αποφασίσει να στοχεύσει αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για τα δεινά του.

Στις 9 Μάρτη του 1945 πραγματοποιείται η παράδοση των νησιών από τους Γερμανούς στους Άγγλους, αυτό όμως δεν έμελλε να είναι και σάλπισμα για την Ένωση. Το ΚΚΕ εκτιμώντας σωστά ότι ο σχεδιασμός των Βρετανών δεν περιελάμβανε άμεση ενσωμάτωση των νησιών με την Ελλάδα, αποστέλλει δυνάμεις του για να οργανώσουν την αντίσταση του λαού στις βλέψεις των Εγγλέζων. Έτσι τις πρώτες μέρες του 1946 ιδρύεται το Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ).

Μέρες σαν αυτή της επετείου της Ενσωμάτωσης, προβάλλεται έντονα το στοιχείο της “εθνικής ενότητας”. Η πεισματάρα όμως Ιστορία όσο και αν επιχειρείται να παραχαραχθεί, βρίσκει τρόπο να φανερώσει την αλήθεια. Από τη μία μεριά ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν και με αυτόν το κατακτητή που για τις “καλές” τους υπηρεσίες επιλέχτηκαν και από το ελληνικό κράτος για τη στελέχωση διοικητικών θέσεων. Από την άλλη μεριά ήταν η πλειοψηφία του Δωδεκανησιακού λαού με στυλοβάτη το ΕΜΠΑ που πάλευαν να διώξουν και τον Άγγλο κατακτητή, για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Τους αγωνιστές αυτούς τους περίμενε στρατοδικείο και ξερονήσια.

Η πλούσια εμπειρία που έχουμε, δείχνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” της χώρας, όχι μόνο δεν αποτελεί καμία εγγύηση σταθερότητας, αλλά όπως αποδεικνύει η πολύ πρόσφατη πείρα με το “πράσινο φως” που έδωσαν αυτές οι δυνάμεις για τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία, τα σχέδια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, εμπλέκουν τους λαούς της περιοχής μας σε νέο αιματοκύλισμα, στη δημιουργία νέων στρατιών ξεριζωμένων προσφύγων.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αλλά και γενικότερα της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του ναζισμού και του φασισμού.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί ο λαός “κάτω από τη σημαία” των εκμεταλλευτών του, αλλά για να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία, να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να δυναμώσει τώρα η πάλη για να φύγουν οι βάσεις των μακελάρηδων από τη χώρα μας».