Μαίνονται οι μάχες – Χερσαία επέμβαση στη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις των Παλαιστινίων και τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζονται αμείωτες, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις και των δύο πλευρών, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μάχες με τη Χαμάς διεξάγονται σε τουλάχιστον 8 περιοχές ενώ η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τις επιδρομές στη Γάζα. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν σήμερα νέα επίθεση από πέντε Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζεται για μία χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Σε αυτό συντείνουν τόσο η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ότι «ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αξιολογεί την κατάσταση με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χερτζλ Χάλεβι και άλλους ανώτερους αμυντικούς αξιωματούχους», όσο και η ανάρτηση Νετανιάχου στο Twitter, πως όσοι Ισραηλινοί ζουν σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Γάζα, απομακρύνονται.

Συντρίμμια από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Συντρίμμια από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Χαμάς: Αναπληρώσαμε τις δυνάμεις μας

Από την άλλη πλευρά, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, δια του στρατιωτικού της εκπροσώπου, δήλωσε ότι κατάφερε να «αναπληρώσει τις δυνάμεις της» μέσα στα ισραηλινά εδάφη και να παράσχει βοήθεια στους στρατιώτες της που μάχονται στο πεδίο της μάχης.

Πρόσθεσε ότι οι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να μάχονται εντός του Ισραήλ. Νωρίτερα, η Χαμάς υποστήριξε ότι η οργάνωση κατάφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί να διεισδύσει στα ισραηλινά εδάφη και να «ενισχύσει τις δυνάμεις της που επιχειρούν στο πεδίο με προμήθειες», σε μερικές περιοχές.

Κατεστραμμένα κτίρια στο Ισραήλ

Πηγή: Associated Press

Επίσης η Χαμάς δήλωσε ότι δεν κάνει επιθέσεις σε αμάχους, διευκρινίζοντας ότι οι έποικοι αποτελούν τμήμα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

«Δεν επιτιθέμεθα σε αμάχους», υποστηρίζει η Χαμάς, όπως δήλωσε στο Al Jazeera ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπός της, για τις επιθέσεις που πραγματοποιεί η οργάνωση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 350, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 313 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Wafa)