Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: «Μεγάλο ζήτημα» για την Ευρώπη δηλώνει ο Μπορέλ

Την αντίδραση της ΕΕ προκαλεί το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Γκαμπόν, την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα της Αφρικής, η οποία είναι η πιο πρόσφατη, από μια σειρά χώρες της περιοχής, όπου οι ενδοαστικές διαμάχες και οι γενικότεροι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν στην εκδήλωση πραξικοπημάτων.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Γκαμπόν στη σύνοδό τους στο Τολέδο, στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αν επιβεβαιωθεί ότι έγινε πραξικόπημα στη χώρα αυτή, θα πρόκειται για ένα γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή.

«Ολόκληρη η περιοχή, ξεκινώντας από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τώρα τον Νίγηρα, ίσως την Γκαμπόν, είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και σίγουρα οι υπουργοί… πρέπει να σκεφτούν βαθιά τι συμβαίνει εκεί και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική μας σε σχέση με αυτές τις χώρες», είπε. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το πραξικόπημα στη Γκαμπόν είναι το όγδοο που εκδηλώνεται από το 2020 σε χώρα της Ζώνης του Σαχέλ, όπου τα τελευταία χρόνια μαίνεται έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το τελευταίο, στον Νίγηρα, ήταν τον Ιούλιο. Στρατιωτικοί έχουν αναλάβει επίσης τη διακυβέρνηση στο Μάλι, τη Γουινέα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ, ενώ ομάδες πραξικοπηματιών συγκρούονται και στο Σουδάν.

Η Γαλλία παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση στην Γκαμπόν, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. Απευθυνόμενη στους Γάλλους πρεσβευτές που έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδό τους, η Μπορν απαρίθμησε αρκετές πρόσφατες κρίσεις που αντιμετώπισε η γαλλική διπλωματία «και εφεξής την κατάσταση στην Γκαμπόν την οποία παρακολουθούμε με τη μέγιστη προσοχή».

Η Γαλλία έχει ισχυρά συμφέροντα και σε αυτή τη χώρα. Ο γαλλικός μεταλλευτικός όμιλος «Eramet/, ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταλλεύματος μαγγανίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο χάρη στο ορυχείο του Moanda στην Γκαμπόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές του στη χώρα μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν τη νύχτα, κάτι το οποίο οδήγησε στην πτώση των μετοχών του κατά 18%. Ο «Eramet» απασχολεί περίπου 8.000 ανθρώπους στην Γκαμπόν, στην πλειονότητά τους πολίτες της χώρας.

Η Κίνα παράλληλα κάλεσε «τις εμπλεκόμενες πλευρές» στην Γκαμπόν να επιστρέψουν «άμεσα» στη «φυσιολογική τάξη» και να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του προέδρου Αλί Μπονγκό.

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην Γκαμπόν και ζητεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν για το συμφέρον του λαού της Γκαμπόν (…) για την άμεση επιστροφή στη φυσιολογική τάξη, όπως και να εγγυηθούν την προσωπική ασφάλεια του Αλί Μπονγκό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)