Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα Ειδικά Σχολεία και τους ασφαλείς όρους λειτουργίας τους κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρεται:  

«Οι όροι διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με ανύπαρκτα τα ασφαλή μέτρα και τις προϋποθέσεις, που δίκαια διεκδικούν εδώ και ένα χρόνο εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, έχει σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων, με επώδυνες, μορφωτικές, κοινωνικές, οικονομικές συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού, των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, επιτείνοντας την αγωνία μας, πέρα από την υγεία μας, για το σύνολο των όρων ζωής, μεταξύ αυτών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο διαχείρισης πάρθηκε η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία, χωρίς να εξασφαλιστεί κανένας όρος για την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο των σχολείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού όπως μορφωτικά ελλείμματα, ένταση των ανισοτήτων, ψυχολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα παιδιά με αναπηρία που το παιδαγωγικό υποχρεωτικά δένει με το επιστημονικό, οι αναγκαίες παρεμβάσεις αφορούν σε σοβαρές δυσκολίες και αποκλίσεις και η όποια στέρησή τους μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα πισωγυρίσματα.

Όμως, είναι εγκληματικό, στην επίκληση μιας βεβαιωμένης ανάγκης να μη παίρνονται υγειονομικά μέτρα, που έχουν διατυπώσει εδώ και ένα χρόνο όλοι όσοι είναι δίπλα στα παιδιά με αναπηρία και γνωρίζουν τις ανάγκες τους, για την ασφαλή λειτουργία τους. Αντιθέτως ρισκάρουν την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων.

Ερωτάται η Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Με προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα Ειδικά Σχολεία και οι κατηγορίες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, να είναι συνεχής η ιατρική παρακολούθηση, με επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ, και τις αναγκαίες ιχνηλατήσεις, την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με ευθύνη των δομών Υγείας που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας.
  • Αύξηση των δρομολογίων ώστε να μειωθούν οι μαθητές, με απολύμανση των μέσων, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Προσλήψεις παιδαγωγικού και επιστημονικού προσωπικού ώστε να είναι δυνατή η αραίωση των ομάδων μέσα στις σχολικές μονάδες, να διατεθούν αίθουσες από τα κλειστά σχολεία.
  • Μέριμνα για όσους μαθητές με αναπηρία παραμένουν στο σπίτι τους είτε λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων, είτε σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, με κάθε πρόσφορο μέσο, να λαμβάνουν την αναγκαία επιστημονική και παιδαγωγική στήριξη».