«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ρόδου: Να απασχοληθούν οι σχολικές καθαρίστριες με πλήρες ωράριο για τις ανάγκες των σχολείων

Να απασχοληθούν οι σχολικές καθαρίστριες με πλήρες ωράριο για τις ανάγκες των σχολείων, προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ρόδου, απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο Ρόδου, τον Πρόεδρο τους Δημοτικού Συμβουλίου και τις δημοτικές παρατάξεις.

Συγκεκριμένα:

Θέμα: «Μετατροπή σε πλήρη απασχόληση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών»

Η κυβέρνηση στα αιτήματα των μαθητών για καθαρά σχολεία και καθηγητές «ανταποκρίθηκε» με όργιο καταστολής, με ρίψεις χημικών και ΜΑΤ τη περασμένη Παρασκευή , στη προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους μαθητές, να σταματήσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα εν μέσω πανδημίας. Το δίκιο των αιτημάτων τους παρ’ όλη την αγριότητα της κυβέρνησης απέναντί τους ακούστηκε δυνατά και αναγνωρίζεται πλατιά στην κοινωνία.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν ασφαλέστερες συνθήκες στα σχολεία και διεκδικούντρία πράγματα:

1ον . Σχολικές αίθουσες ώστε να λειτουργούν 15άρια τμήματα και όχι να στοιβάζονται από 20-27 μαθητές σε μια τάξη.

2ον :Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για τη στελέχωση όλων των τμημάτων

3ον : Σχολικές καθαρίστριες μόνιμες και με πλήρη απασχόληση που να επαρκούν για τον επιμελή και διαρκή καθαρισμό των σχολικών αιθουσών και των αύλειων χώρων.

Στη Ρόδο έχουμε 39 σχολεία δευτεροβάθμιας και 122 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Υπουργείο ενέκρινε για όλες τις παραπάνω σχολικές μονάδες 109 καθαρίστριες δηλαδή ούτε μία για κάθε σχολείο και μάλιστα από αυτές οι 33 θα δουλεύουν μόνο για τρεις ώρες την ημέρα. Ο δήμος αναγκάζεται να προσλάβει με δικές του δαπάνες 28 καθαρίστριες αλλά μόνο για τέσσερις μήνες. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να υπάρχει επαρκής καθαριότητα στα σχολεία με τόσο λίγο προσωπικό.

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας είναι να αυξήσει τις ώρες της μερικής απασχόλησης σε πλήρη για τις καθαρίστριες που εργάζονται με αυτό το καθεστώς είτε είναι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) είτε αορίστου (ΙΔΑΧ).

Επειδή ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βασιστεί στην ισχύουσα νομοθεσία ( Νόμος 4483/2017 άρθρο 87 παρ.1.α.) προτείνουμε να πάρει θετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο στην μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών από μειωμένο ωράριο σε πλήρες ωράριο.

Επειδή όμως και αυτό το μέτρο όσο αναγκαίο και να είναι, δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων του νησιού, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών με πλήρες ωράριο. Η χρηματοδότηση για την μισθοδοσία πρέπει να την καταβάλει το κράτος ως οφείλει και να μην επιβαρυνθεί πάλι ο Ροδιακός λαός.»