Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν – Η Φρεγάτα «Kemal Reis» φέρεται να αποχώρησε από την περιοχή

Η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» επικεφαλής του στολίσκου που συνοδεύει το «Ορούτς Ρεις»

Για αποχώρηση της τουρκικής Φρεγάτας «Kemal Reis» από τον στολίσκο των πολεμικών πλοίων που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» κάνουν λόγο πληροφορίες.

Η «Kemal Reis» είναι η φρεγάτα που το πρωί της Τετάρτης παρεκούμβησε την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν κατέγραψε ζημιές, ενώ αντίθετα το τουρκικό πλοίο υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» επιστρέφει στον ναύσταθμο του Ακσαζ ή αν έλαβε οδηγίες για κάποια άλλη αποστολή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η «Kemal Reis», βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα, θεωρώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει τον πλου του «Oruc Reis». Η «Λήμνος» διατήρησε σταθερή την πορεία της, έχοντας το τουρκικό πλοίο στα αριστερά της και σύμφωνα με τους διεθνής κανόνες ναυσιπλοΐας, έχοντας προτεραιότητα. Ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας έκανε έναν απότομο ελιγμό, προσπαθώντας να «κόψει» την ελληνική φρεγάτα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σύγκρουση του πρωραίου τμήματος της «Λήμνου» με την πλώρη της «Kemal Reis».

Αν και η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο για εκτεταμένες ζημιές της «Λήμνος», η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στην ελληνο-γαλλική ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στην περιοχή.

Η Φρεγάτα «Λήμνος» του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια των ελληνογαλλικών ναυτικών ασκήσεων
Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος, έστειλε μήνυμα προς την αστική τάξη της χώρας του, ότι θα συνεχίσει την διεκδίκηση μεριδίου της ενεργειακής πίτας στην περιοχή για λογαριασμό της. «Το Oruc Reis θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του μέχρι τις 23 Αυγούστου. Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Ριζούντα . Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «Έχουμε δείξει ότι έχουμε αμβλύνει τη στάση μας. Ωστόσο η Ελλάδα δεν απαντά σε αυτή την προσέγγιση. Αν συνεχίσουν έτσι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

«Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε απειλές ή κυρώσεις» τόνισε και σημείωσε ότι «θα υπερασπιστούμε την “Γαλάζια Πατρίδα” με την ίδια αποφασιστικότητα όπως κάναμε όταν σκίσαμε την Συνθήκη των Σεβρών».

Με πληροφορίες από: «Anadolu»