Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τις επικίνδυνες διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα

Σε μπαράζ διπλωματικών επαφών με τους ευρωΝΑΤΟικούς εταίρους και συμμάχους τους, έχουν επιδοθεί Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου να διαμορφώσουν καλύτερους όρους μπροστά στις επικίνδυνες διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Το κλίμα «διαλόγου» στήνεται στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» και ο στολίσκος που το συνοδεύει βρίσκονται για 4η ημέρα στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Επαφές Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σύμφωνα με την επίσημη τουρκική ενημέρωση συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το τουρκικό γραφείο ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας». Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η συνομιλία με τον Μισέλ ενόψει και της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο.

Στο πλαίσιο των επαφών που κάνει η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δείξει ότι δήθεν υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία τόσο με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και με ομολόγους του από πολλές χώρες της ΕΕ, όπως της Ιταλίας, Λιθουανίας, Εσθονίας Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί την εικόνα της «απομονωμένης Τουρκίας».

Διπλωματικές επαφές και από την Ελληνική κυβέρνηση

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αντίστοιχη επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος…

Παράλληλα, επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, ο Νίκος Δένδιας έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών: Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας Ζαν-ιβ Λε Ντριάν στις 21.30. Νωρίτερα, όπως γίνεται γνωστό, θα συνομιλήσει με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του αυριανού έκτακτου ΣΕΥ, όσο και του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στις 27 – 28 Αυγούστου.

Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Τέλος, θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν (Chris van Hollen) και Μπομπ Μενέντεζ.

Αύριο, ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικλ Πομπέο. Επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας». Όλα αυτά στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων, τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέφερε την αμερικανική θέση περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν πλεύσει το «Oruc Reis» και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία»

Αύριο επίσης ο Ν. Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος, «προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας», όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ίδιος ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ζ. Μπορέλ, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, βάζει και άλλα θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου, υποβαθμίζοντας έτσι τη συζήτηση για την Τουρκία, την οποία αποφεύγει και να κατονομάσει ακόμα: «Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο», έγραψε, με δεδομένες τις ευρωενωσιακές …παροτρύνσεις να ανοίξει ένας «συνολικός διάλογος» με τη «στρατηγική εταίρο» Άγκυρα.

Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή

Το «USS Hershel "Woody" Williams»Το «USS Hershel “Woody” Williams»

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκέντρωση ευρωΝΑΤΟικών αεροναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνει την ένταση.

Μετά την Γαλλία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Hershel “Woody” Williams», το οποίο σήμερα, Πέμπτη, έφτασε στο λιμάνι της Νάπολης στην Ιταλία όπου θα πραγματοποιήσει στάση για ανεφοδιασμό.

Το ελικοπτεροφόρο είναι ενταγμένο στη δύναμη του Αμερικανικού 6ου Στόλου και αποτελεί ένα ακόμη πλοίο υποστήριξης πολεμικών επιχειρήσεων που αναπτύσσεται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu»