«Λαϊκή Συσπείρωση» Πάτμου: για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Πηγή φωτογραφίας: rodiaki.gr
Πηγή φωτογραφίας: rodiaki.gr
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάτμου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, στην συνεδρίαση της 2 Ιουνίου, τοποθετήθηκε, υπέρ της αξιοποίησης των ΑΠΕ με σεβασμό προς το περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους και την προστασία των συμφερόντων των νησιωτών, σε αντίθεση με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, που βάζει στο επίκεντρο την κερδοφορία των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση και η πρόταση ψηφίσματος της Λ.Σ. Πάτμου:

«Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτμου δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πιστεύουμε  στην αξιοποίηση των ΑΠΕ με σεβασμό όμως στο περιβάλλον, στους αρχαιολογικούς χώρους σε συνδυασμό με τη  διαφύλαξη της ζωής και της υγείας, αλλά και στη προστασία των συμφερόντων των απλών ανθρώπων.  Στη περίπτωση όμως των αδειοδοτήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη Πάτμο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας μας, υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός χορηγήσεως αδειών έντονα δυσανάλογος με το μέγεθος του νησιού. Η υλοποίηση αυτών των αδειοδοτήσεων σε φωτοβολταϊκούς  σταθμούς και η προβλεπόμενη  διάταξη αυτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού θα έλθουν να υποβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό  το φυσικό περιβάλλον αλλά και την εικόνα αυτού. Προφανώς δε με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και με τη πολιτική βούληση των κυβερνήσεων, στο όνομα και χάριν  της «πράσινης ανάπτυξης» είναι πολύ πιθανόν να χορηγηθούν και άλλες άδειες  για εγκατάσταση σταθμών με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Το μείζον για μας δεν είναι σε ποιόν ανήκει η κυριότητα της χορηγούμενης  έκτασης ( σίγουρα και αυτό είναι σημαντικό) αλλά αυτή καθεαυτή η  ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, που προφανώς θα δημιουργήσουν προβλήματα, ανεξάρτητα εάν αυτές εγκατασταθούν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας  της Μονής , του Δήμου ή και ιδιωτών. 

Δεν είναι τυχαίο αρχές του προηγούμενου μήνα, σαν  τον κλέφτη στο σκοτάδι, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε  τον νόμο – έκτρωμα για το περιβάλλον, ανοίγοντας νέους δρόμους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ειδικότερα για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα δίνουν “ρέστα” με τις προκλητικές επιδοτήσεις τις οποίες πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, με τις διευκολύνσεις για τις αδειοδοτήσεις και τις εγκαταστάσεις τους, ξεπερνώντας ακόμα και τα όποια εμπόδια του παρελθόντος.

Συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιώντας κατά γράμμα την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, που βάζει στο επίκεντρο την κερδοφορία των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θέλουν να γεμίσουν τις βουνοκορφές και τα νησιά της χώρας ανεμογεννήτριες  και φωτοβολταϊκά.

Οι τοπικές κοινωνίες ορθώνουν ανάστημα. Άγραφα, Εύβοια, Μακεδονία, Μονεμβασιά, Κυκλάδες παίρνουν θέση αγώνα και παλεύουν να σώσουν από την καταστροφή το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά, την υγεία και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτέλεσμα της πολιτικής της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας, ήταν και είναι απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη ενεργειακή πολιτική, από έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα Ενέργειας για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία προς όφελος του λαού μας και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Είμαστε απέναντι στην πολιτική που ξεπουλά και δεν αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές Ενέργειας, στην πολιτική της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Απαιτούμε φτηνή, επαρκή και ασφαλή Ενέργεια για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των μικρών επιχειρήσεων.

Χθες ήταν στην Τήνο και στην  Άνδρο, αύριο θα έρθει η δική μας σειρά . Θα πρέπει να παλέψουμε οργανωμένα και δυναμικά  για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια υλοποίησης  αυτών των επιλογών.»