Η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

Σε ανακοίνωση του η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2020, αναφέρει:

Η 1η του Μάη, βαμμένη από το αίμα της εργατιάς, ήταν, είναι και θα είναι μέρα σύμβολο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Σύμβολο του αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Με πρόσχημα την πανδημία μας καλούν και τώρα να θυσιαστούμε, όπως ακριβώς μας καλούσαν και τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, φορτώνοντάς μας δια παντός τα αναγκαία -όπως έλεγαν- τότε μέτρα-μνημόνια για να βγούμε από το τούνελ. Σήμερα η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία με την πανδημία να περάσει μέσα από τις ΠΝΠ όλους τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που κρατούσε το κεφάλαιο στα συρτάρια του, περιμένοντας τη κατάλληλη  στιγμή.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στη περιοχή μας βρίσκονται στον αέρα, χωρίς εισόδημα, με αβέβαιο το άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν. Την ίδια στιγμή ξενοδοχειακά επιμελητήρια και ενώσεις ξενοδόχων μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μη χάσουν ευρώ από τα κέρδη τους, αλλά να πληρώσει ο λαός τη χασούρα τους. 

Δεν θα πληρώσει ξανά τα σπασμένα ο λαός.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι καπιταλιστές, με αύξηση της φορολογίας τους, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, πάταξη της αισχροκέρδειας.

Μένουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας.

Δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την Παιδεία, την εργασία, τον Πολιτισμό, την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, την υπεράσπιση των εργατικών και ευρύτερα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αστικών ελευθεριών, με κατάργηση των όποιων νόμων περιορισμού της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της έντασης της καταστολής.

Τα διδάγματα από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να φάνταζαν ανυπέρβλητοι.

Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη για την περίοδο που διανύουμε. Με αυτό το όπλο στα χέρια και τη σκέψη μας τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.”

Ρόδος, 30 Απριλίου 2020