Οι κυβερνήσεις “Βορρά” και “Νότου” χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς

Σε μια καταρχήν συμφωνία για το νέο «πακέτο» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Προκειμένου να επιτευχθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός, κρίσιμα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση της ανάκαμψης, δηλαδή τα χρήματα που θα δοθούν την «επόμενη μέρα» για να στηριχθεί το κεφάλαιο, παραπέμφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ολλανδία που αξίωνε αυστηρούς όρους για την προσφυγή στον ESM και την Ιταλία που δεν ήθελε κάτι τέτοιο, ξεπεράστηκε μέσω μιας ενδιάμεσης λύσης και της …ασάφειας. Έτσι, αποφασίστηκε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν μέσω των πιστωτικών γραμμών του ESM, θα πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε δαπάνες υγείας που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοιού. Τα κράτη – μέλη μπορούν να προσφύγουν στον ESM για την χρηματοδότηση και άλλων δράσεων, όμως, θα υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία. 

Η απόφαση του Eurogroup αφορά μέτρα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ. Τα 240 δισ. αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ. Τα 100 δισ. θα δοθούν από την Κομισιόν για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης και τα άλλα 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Ταμείο για την ανάκαμψη των κερδών

Η διαμάχη για το ευρωομόλογο που είχαν προτείνει οι χώρες του νότου προσπεράστηκε με μια γενικόλογη διατύπωση ότι θα εξετασθεί η χρήση «καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων» στο πλαίσιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης. Η μορφή και οι όροι τους θα αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός Ταμείου «για την προετοιμασία και στήριξη της ανάκαμψης», το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση «σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Αυτό το Ταμείο «θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογου μεγέθους με το τρομακτικό κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει να καταμεριστεί σε βάθος χρόνου, μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης» 

Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οι συζητήσεις για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέση του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες της Ένωσης, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, M. Σεντένο, βαφτίζοντας «αλληλεγγύη» τα «πακέτα» που θα φορτωθεί ο λαός για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

Σε ανακοίνωση για τη συμφωνία του Eurogroup το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών. Μόλις κατέληξαν σ’ έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό, όλοι μαζί – οι κυβερνήσεις του “Βορρά” και του “Νότου”, οι κυβερνήσεις της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της δήθεν προοδευτικής συμμαχίας – χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, απ’ τη στιγμή που η αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών οικονομιών θα γίνει απ’ τους υπάρχοντες μηχανισμούς του ESM που προβλέπουν όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα.

Ο δε μηχανισμός της ΕΕ για προγράμματα μερικής απασχόλησης, με στόχο την απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας από το μισθολογικό κόστος και την ανακύκλωση της ανεργίας, που εκτινάσσεται, αποδεικνύει ότι η πολιτική της “μισής δουλειάς” είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω εκθέτουν για μία ακόμη φορά τους οπαδούς της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ. Είναι προφανές ότι για μία ακόμη φορά οι λαοί της Ευρώπης, που έχουν ήδη πληρώσει με χιλιάδες θύματα την πανδημία, θα κληθούν την επόμενη μέρα να πληρώσουν και αυτήν την κρίση, με νέα σκληρά μέτρα. Η σκυτάλη λοιπόν περνάει σ’ αυτούς. Κάποια στιγμή θα βγουν απ’ το σπίτι τους. Το ζήτημα είναι να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο των αγώνων και των πολιτικών εξελίξεων σε σύγκρουση με την ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.»

Αναδημοσίευση από το 902.gr