Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό με πτητικά και πλωτά μέσα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικήςγια τη μεταφορά ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, με πτητικά και πλωτά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Μαρία Κομνηνάκα και Θανάσης Παφίλης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται διακομιδές ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Ωστόσο όπως αναφέρεται δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα πληρώματά τους.

Διαχρονικά η κατάσταση της παρεχόμενης περίθαλψης στα μικρά, αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, είναι γνωστή. Επίσης σε συνθήκες πανδημίας, κανένα νοσοκομείο στο Αιγαίο δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπισή της.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των διακομιδών από τα νησιά. Είναι επομένως ανάγκη τα πληρώματά τους να είναι θωρακισμένα τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του λαού των νησιών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι αυξημένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των πληρωμάτων των πτητικών και πλωτών μέσων από την προσβολή τους από τον κορονοϊό;».