Οι ΗΠΑ δεν έχουν σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα δηλώνει ο Αμερικανός Πρέσβης

Τζέφρι Πάιατ Αμερικανός Πρέσβης
Από την επίσκεψή του στη Ρόδο

«Δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, και επανέλαβε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ πως δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες.

Μιλώντας σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την Ενέργεια, ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε πως «πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα». Ανέφερε ότι η Ελλάδα έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές, είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτήρισε- συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ειδικά για την Ενέργεια ανέφερε ότι δεν δέσποζε τόσο πολύ στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ όσο σήμερα. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους Συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, εννοώντας τον εφοδιασμό της Ευρώπης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων περιορίζοντας τον εφοδιαστικό ρόλο της Ρωσίας.

Ανέφερε πως επιχειρηματικοί όμιλοι από τις ΗΠΑ εξετάζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Συγκεκριμένα, είπε πως η «Exxon Mobil» εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την «Total» και τα ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Επίσης, η «General Electric» ενδιαφέρεται για την αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.