Αλ.Τσίπρας: Παραμένει ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά

Τσίπρας αναπτυξιακό
Τσίπρας
Πηγή: Eurokinissi

Φρούδες ελπίδες και ξαναζεσταμένες υποσχέσεις μοίρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρόδο στους νησιώτες μέσω της φιέστας του «αναπτυξιακού» 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου, ενώ με σαφή τρόπο διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει το αυστηρό πλαίσιο μέτρων της ΕΕ και θα παραμείνει ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά.

Επανέλαβε πως «οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή και χωρίς νέες δεσμεύσεις» και επιχείρησε να σπείρει προσδοκίες στο λαό, λέγοντας πως «βλέπουμε δειλά δειλά η οικονομία να ξαναπατάει στα πόδια της» και μίλησε για ανάπτυξη που «να κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό». Ωστόσο, όταν μίλησε για το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο μέτρων που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Ευρωζώνη, ανέφερε ότι «θα έχει κανόνες και όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι σε ένα πλαίσιο», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι και τα μέτρα θα συνεχιστούν και η αυστηρή επιτήρηση των δανειστών.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο στους νησιώτες όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξέκοψε κάθε σκέψη για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Η φοροεπιδρομή και με τη μορφή της εξίσωσης των έμμεσων φόρων θα συνεχίσει να πλήττει τους νησιώτες. Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ο πρωθυπουργός θέλησε να την καταχωνιάσει πίσω από τα περί μεταφορικού ισοδύναμου. Δηλαδή πούλησε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τα φορολογικά μέτρα που επέβαλε, αν και δήλωσε ότι «δεν ήταν επιλογή μας η φορολογική εξίσωση στο ΦΠΑ» αλλά την εφάρμοσε.

Συνεπώς ο αυξημένος ΦΠΑ θρονιάζεται για τα καλά στα νησιά και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι σε ορισμένα νησιά πιλοτικά θα εφαρμοσθεί από τον Ιούνη το μεταφορικό ισοδύναμο για να μειωθεί το κόστος μετακινήσεων των νησιωτών και μεταφοράς των προϊόντων που στην ουσία είναι επιδότηση των εφοπλιστών που κερδίζουν από τις πανάκριβες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα ποσά του μεταφορικού ισοδύναμου θα πιστώνονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που θα καταγράφει αυτόματα μετακινήσεις και μεταφορές και για το 2018 το ποσό θα είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλα τα νησιά από το 2019.