Απλήρωτοι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι εδώ και μήνες – Πανελλαδική απεργία των εκτάκτων στις 15 Οκτώβρη

Φωτό αρχείου

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά στις 15 Οκτώβρη ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις μηνών που σημειώνονται στην πληρωμή των συμβασιούχων εργαζομένων στον Πολιτισμό σε όλη την επικράτεια. 

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει πως καταγράφονται καθυστερήσεις σε 16 διαφορετικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, κυρίως σε έργα ΕΣΠΑ, με τους ΙΔΟΧ εργαζομένους να είναι συνήθως απλήρωτοι από έναν έως τέσσερις μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν έως και τους έξι μήνες.

Επαληθεύεται ότι η διοίκηση του ΥΠΠΟ θεωρεί αναλώσιμους τους συμβασιούχους, οι οποίοι διατελούν …μόνιμα όμηροι ανάμεσα στην ανεργία και την κακοπληρωμένη έως απλήρωτη εργασία.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την «εμβληματική αδιαφορία» που επιδεικνύει το υπουργείο σε βάρος των συμβασιούχων και κηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 15 Οκτώβρη, με κεντρική συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στα κεντρικά του ΥΠΠΟ στην Αθήνα (Μπουμπουλίνας 20) και καλεί σε μαζική συμμετοχή. 

Απλήρωτοι και στη Χίο

Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου

Στο μεταξύ, συνάντηση είχαν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου εκπρόσωποι του Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, προκειμένου να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά συνεργεία του νησιού.

Τα προβλήματα αφορούν στις καθυστερήσεις πληρωμών 3 περίπου μηνών, στη μη εκτέλεση προκηρυσσόμενης σύμβασης και στην κάλυψη μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τον χώρο εργασίας τους, προκειμένου να μην επωμίζονται το δυσβάσταχτο αυτό έξοδο, λόγω των τεράστιων αποστάσεων που καλούνται να καλύπτουν καθημερινά. Συγκεκριμένα:

  • Οι εργαζόμενοι  του έργου «Αναδόμηση ναού Άγιου Ισιδώρου και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής» όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου 3 μήνες, αλλά κλήθηκαν να καλύψουν και τις ανάγκες άλλου έργου και συγκεκριμένα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, όπου απασχολήθηκαν στη μεταφορά αντικειμένων στις αποθήκες. Την ώρα που η συμβολή του ΙΔΟΧ προσωπικού είναι καθοριστική για την κάλυψη των τεράστιων κενών και την εκτέλεση των έργων, οι εργαζόμενοι στη Χίο παραμένουν χωρίς καμία αμοιβή για τη δουλειά τους, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάστασή τους. Οι εκπρόσωποι απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Επιτυχόντες σε προκήρυξη της Εφορείας για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (αφορά 2 αρχαιολόγους, 1 σχεδιάστρια και 10 εργάτες) απαίτησαν την άμεση έναρξη της σύμβασης, καθώς οι συνάδελφοι έχουν ήδη αποδεχτεί τις θέσεις τους. Ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία σαφή ενημέρωση από την Υπηρεσία για το εάν και πότε θα ξεκινήσει η σύμβασή τους και ενώ το αντικείμενο εργασίας είναι υπαρκτό και οι ανάγκες τεράστιες, όπως ανασκαφικές εργασίες, μεταφορά αντικειμένων και κιβωτίων από τις αποθήκες του Μουσείου, η Υπηρεσία επικαλείται αλλαγή χρονοδιαγράμματος και έχει αποστείλει άλλο συνεργείο από άλλο έργο για την εκτέλεση των εργασιών αυτών!
  • Οι εργαζόμενοι στον Άγιο Γάλα απαίτησαν να καλυφθεί η μετακίνησή τους από και προς τον χώρο εργασίας τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου με μεταφορικό μέσο. Η απάντηση της προϊσταμένης ήταν να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι τα δικά τους μεταφορικά μέσα! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι να διανύουν συνολικά 130 χιλιόμετρα απόσταση σε καθημερινή βάση και να τα πληρώνουν από τα πενιχρά μεροκάματά τους. Ακόμα, η υπηρεσία έριξε την ευθύνη της ιδιωτικοποίησης που προωθεί διαχρονικά το ΥΠΠΟ στους εργαζομένους, λέγοντας πως εάν δεν δεχτούν να καλύπτουν την τεράστια απόσταση με τα ΙΧ τους, τότε το έργο θα δοθεί σε ιδιώτη σε βάθος χρόνου!

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού καλεί τη διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και του υπουργείου Πολιτισμού σταματήσει τις απειλές και να προβεί στα αυτονόητα: Άμεση πληρωμή των εργαζομένων, κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων και άμεση πρόσληψη προσωπικού!