Το Ισραήλ σκότωσε Αμερικανίδα τουρκικής καταγωγής που διαδήλωνε ενάντια στον εποικισμό των κατεχόμενων

Η Αϊσενούρ Εσγκί Εϊγί

Μια 26χρονη Αμερικανίδα πολίτης, τουρκικής καταγωγής, δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Αϊσενούρ Εσγκί Εϊγί, η οποία έχει και τουρκική υπηκοότητα, συμμετείχε σε διαμαρτυρία κατά της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην πόλη Μπεϊτά κοντά στη Ναμπλούς.

Η διαδηλώτρια μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στη Ναμπλούς με πυροβολισμό στο κεφάλι και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι πυροβολήθηκε από ισραηλινά στρατεύματα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε προκλητικά ότι απάντησε «με πυρά εναντίον ενός κύριου υποκινητή της βίαιης δραστηριότητας, που πέταγε πέτρες στις δυνάμεις και αποτελούσε απειλή».

Με περισσή δόση υποκρισίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της χώρας που αποτελεί τον κύριο υποστηρικτή του κράτους-δολοφόνου, εξέφρασε τη λύπη του για την «τραγική απώλεια», ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι η Ουάσινγκτον «συλλέγει επειγόντως περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου της».

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον θάνατό της Εϊγκί ως «δολοφονία», προσθέτοντας ότι «σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κατοχής στην πόλη Nablus».

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «εξετάζει αναφορές ότι ένας ξένος υπήκοος σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα πυροβολισμών στην περιοχή».

Τα τελευταία 50 χρόνια, το Ισραήλ έχει χτίσει οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν τώρα περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι. Οι οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έχουν καταδικαστεί και από τον ΟΗΕ, ωστόσο το Ισραήλ συνεχίζει την κλοπή της παλαιστινιακής γης, με την ανοχή των ΗΠΑ και ΕΕ.