Aνακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου για κινητοποίηση για την υγεία

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας απευθύνει το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου σήμερα στην πλατεία Κύπρου στις 7:00. Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, στις μεταφορές, στο Αεροδρόμιο και σε όλους τους κλάδους του Ιδιωτικού Τομέα να ενώσουμε τις φωνές μας, μαζί με τους συναδέλφους μας, υγιενομικούς.
Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα λύσεις στην απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του νησιού μας αλλά και συνολικά σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

Είναι η ώρα να γίνει αντιληπτό ότι δεν αρκεί μόνο η αγανάκτηση και το σιχτίρισμα, ούτε το να ευχόμαστε να “μην μας τύχει σε εμάς”. Άλλωστε η ίδια πολιτική που έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτήν την κατάσταση, ευθύνεται και για την καθημερινότητα των εργαζόμενων, για την ακρίβεια που εκτινάσσει το κόστος ζωής, τα πανάκριβα ενοίκια και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και όλους του αντεργατικούς νόμους για την «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου,την κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία.

Είναι η πολιτική που μας έχει αφήσει χωρίς γιατρούς εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς όπως προβλέπεται απο τον νόμο, χωρίς επιθεώρηση εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια. Τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν στο νησί μας το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τρείς συνάδελφοι μας να χάσουν την ζωή τους τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι απλά αριθμοί, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε ως δεδομένο, ως «κανονικότητα».

Είναι η ίδια πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τον λαό με την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης να παραμένει ανοιχτό, σε μια περίοδο που το Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει τον λαό της Παλαιστίνης, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Οχθη.

Είναι η πολιτικη που δίνει δισεκατομμύρια για να στέλνει φρεγάτες στην ερυθρά θάλασσα, για ξένα συμφέροντα ή ακόμη και για επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ταμείο όμως είναι μείον όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Αυτή είναι η πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας, και ταυτόχρονα διαμορφώνει την κατάσταση στον τομέα της υγείας, δεν ήρθε απο το πουθενά, την υπηρέτησαν πιστά όλοι όσοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Με αποτέλεσμα την υποβάθμιση στον τομέα της υγείας. Βάλανε χαράτσια σε φάρμακα και εξετάσεις, έκλεισαν κλινικές, υποχρηματοδότησαν κάθε φορά και περισσότερο. Έρχονται τώρα και λένε με ξετσιπωσιά σε όλους εμάς ότι όποιος δεν έχει λεφτά ας περιμένει στις λίστες της ντροπής, με κίνδυνο την υγεία του και τη ζωή του. Και αυτό γιατί η πολιτική, που κόμματα την ψηφίζουν και τη στηρίζουν, είναι πολιτικη υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Πολιτική που βάζει στο ζύγι πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή και τι κέρδος έχει το κάθε τι για το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Τώρα πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά απο ποτέ «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Με επιμονή, οργάνωση και διάρκεια, να βάλουμε μπροστά των αγώνα για:

  • Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Ρόδου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα που μας στερούνε. Είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ισότιμα και δωρεάν από το κράτος. «Αγαθό» και «επιχειρηματικότητα» δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/9, ΩΡΑ:7:00μ.μ. – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ